U Kaknju obilježena stota godišnjica rođenja Ive Lole Ribara

Osnovna organizacija SDP BiH Kakanj I, obilježila je 100-godišnjicu rođenja Ive Lole Ribara, istaknutog antifašiste i revolucionara, narodnog heroja bivše Jugoslavije Najveća je Lolina zasluga što je SKOJ (Savez komunističke omladine Jugoslavije) od idejno-pacifističkog pokreta postao glavna antifašistička snaga mladih u Kraljevini Jugoslaviji.

Osim toga Lola je bio i organizator omladinskih akcija i studentskih štrajkova, pokretač i urednik omladinskih listova i novina (“Student”, “Mladost”), pisac letaka, proglasa, tekstova, te i pored političkoga angažmana, student.

Ideja da se u Kaknju obilježi 100-godišnjica rođenja Ive lole Ribara proističe iz sjećanja na Lolin boravak u Kaknju. Njegov omladinski aktivizam prepoznali su rudari koji su nakon njegove pogibije na Glamočkom polju dali sagraditi Lolinu bistu u krugu Direkcije Rudnika mrkog uglja sa porukom „Omladino nastavi stopama svoga sekretara“. I upravo je uz ovaj spomenik u ovom hladnom i kišovitom danu grupa Lolinih sljedbenika položila cvijeće.

Gradska škola Ivo Lola Ribar više ne nosi taj naziv, ali se iz sjećanja brojnih generacija mladih ne mogu izbrisati ni uspom¸ene niti ponos što su pohađali školu koja je nosila ime ovog narodnog heroja.

Osim toga i „SDP BiH baštini tekovine antifašizma, kao temeljne vrijednosti slobodnog i naprednog društva. Afirmacija vrijednosti antifašizma predstavlja jedan od ključnih civilizacijskih zahtjeva, a u njima treba crpiti inspiraciju za razvitak humanog, pluralnog, solidarnog i demokratskog društva“ zapisano je Programu SDP BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.