U Jajcu održana Javna tribina “Đak ili regrut”

U organizaciji KO SDP KSB/SBK i OO SDP BiH Jajce u velikoj sali Općine Jajce održana je Javna tribina pod nazivom “Đak ili regrut – Ni podjela ni status quo – alternativa itekako postoji!”

Pred dupke punom velikom salom prisutnima su se obratili Edina Kurt, predsjednica OO SDP BiH Jajce, Nijaz Helez, predsjednik KO SDP BiH SBK/KSB, Senad Selimović, zastupnik u Skupštini SBK/KSB, te specijalni gosti Srđan Puhalo, banjalučki psiholog, aktivist i publicist i Damir Mašić, zastupnik SDP-a BiH u Parlamentu FBiH i bivši ministar obrazovanja i nauke u Vladi FBiH.

-SDP je multietnička građanska stranka i cijelo vrijeme smo uvažavali ovu djecu i zalažemo se da oni zajedno idu u školu. Mi ćemo taj pravac jednostavno i dalje zauzimati, nećemo odustati do daljnjeg, rekla je Edina Kurt.

Domaćini tribine bezrezervno su podržali jajačke srednjoškolce u njihovoj borbi protiv podjele škola, te se stavili na raspolaganje, kada god za to bude potrebe.

 

Između ostalog, sa Javne tribine je otišla jasna poruka roditeljima učenika, od kojih se traži da podrže svoju djecu, jer su njihova borba i ustrajnost pokazali koliko odjeka može i treba da ima zajedništvo!

-U Zakonu o srednjem obrazovanju za osnivanju jedne ili neke druge škole potrebno je napravit elaborat. Prije svega treba snimiti stanje na terenu, počevši od broja učenika preko prostorija i ostalih stvari. Kod osnivanje škole u Jajcu nije se uopće pratio zakon, a već su ga proveli oni stranački poslušnici koji su samo digli svoju ruku za osnivanje treće škole. SDP i DF je bio nemoćan kod donošenja ovakve odluke, a preglasani smo zbog većine. Raduje me da većina roditelja bez obzira na svoju nacionalnost protivi se ovakvim odlukama, a jedini izlaz za ove učenike da se nešto pokuša riješiti preko Ustavnog suda FBiH, rekao je Selimović.

 

Prisutnima se obratio i Nijaz Helez, predsjednik KO SDP BiH SBK/KSB.

-Imamo potrebu da građanima Jajca i učenicima kažemo pravu istinu što se dešavalo oko ovih podjela škola. Tamo gdje je HDZ počeo podjelu, a u Jajcu je samo SDA nastavio. Imam informaciju da će se i u Bugojnu slična škola formirati. U SDP-u ne slažu se s takvim odlukama i ne možemo to nikako dopustiti niti prihvatiti. Ima puno roditelja u Jajcu koji ne podržavaju svoju djecu. Postoji i druga strana medalje, a to je da se mnogi roditelji boje da ne dobiju otkaz ako bi podržali  djecu. Mi kao roditelji moramo stati uz svoju djecu i to bez nekog straha. Ako se nastavi ovakav trend, svi ćemo otići iz Bosne i Hercegovine. Ovi problemi mogu se riješiti sa jedinstvenim nastavnim planom uz uvođenjem grupe nacionalnih predmeta, što je sasvim realno i ne zabranjuje se da neko uči na svom maternjem jeziku, rekao je Helez.

Podršku učenicima je dao i poznati banjalučki psiholog, aktivist i publicist Srđan Puhalo.

-Kad me Damir Mašić pitao: Hoću li doći u Jajce?Rekao samu da dolazim i svaki put ću doći kad su u pitanju ovi učenici bez obzira ko me pozvao. U ovom gradu sam bio prije 5 godina kad sam radio na jednom istraživanju. Razgovarao sam s djecom kako oni funkcionišu u tim osnovnim školama. Dobio sam, ne baš pozitivne odgovore. Rekli su mi da se ne susreću s djecom iz druge škole, pa čak da im ni školsko zvono ne zvoni  u istom intervalu. Ta djeca ne znaju ćirilicu. Oni žele da nauče, ali drugi to ne žele. U svemu tome ima nešto i pozitivno, ta ista djeca poslije škole se druže na igralištu. Onda su ne bitne sve ove stvari kad im je potreban jedan igrač, nacija nije bitna jer su oni jedan tim, rekao je Puhalo.

Federalni zstupnik je oštro osudio problem segregacije koja se javlja u našoj državi.

-Fenomen”dvije škole pod jednim krovom” javljaju se samo u HNK i SBK, u kantonima gdje već deset godina HDZ I SDA obnašaju vlast. I takvih škola je ima preko 30. Ovo što se događa Jajcu bilo bi čudno prije 10 godina i vrištala bi međunarodna zajednica, a to je postalo normalno sad. Nenormalno je postalo što se djeca bore protiv ovih podjela. Umjesto da živimo u 21. vijeku, a mi se vraćamo u neki srednji. I ono što nije podijeljeno, politika želi da podijeli. Trebamo raditi na procesu ujedinjavanja nastavnog plana i programa, trebamo definirati što je nacionalna grupa predmeta. Vjerujem da su mnogi predmeti slični ili isti, svi osim jezika. Govorimo tri jezika i sve jedan je ustavna kategorija. Oni su 98% slični, samo ih nijanse dijele. Pojedina djeca odlaze u neke strane zemlje pa tamo uče engleski jezik ili njemačku historiju. To onda ne smeta nikome. Moje dijete u Sarajevu jedino u svojoj školi ima upisano u knjižici pored bosanskog i hrvatski i srpski jezik jer ne želim da ono bude hendikepirano, rekao Mašić.

Nakon Javne tribine, domaćini su zajedno sa svim prisutnim, upriličili  šetnju gradom, a sve u znak podrške mladim jajačkim herojima!

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.