Miro Lazović za agenciju Patria

U Izborni zakon BiH ćemo ugraditi evropske, a ne principe koje zagovara Čović

Hrvatska kao ni Srbija nemaju nikakvu obavezu ni potrebu da se miješaju u unutarnjo-političke stvari Bosne i Hercegovine, izjavio je za agenciju Patria potpredsjednik SDP-a BiH Miro Lazović, komentarišući sastanak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, na kojem se razgovaralo i o Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine.

Lazović je rekao da Hrvatska može brinuti o hrvatskom narodu u BiH sa stanovišta kulturnih veza, ali nikakvu odgovornost i obaveze nemaju prema tome kako će Bosna i Hercegovina biti uređena politički, a pogotovo kako će izgledati Izborni zakon Bosne i Hercegovine, iako se i takve stvari pokušavaju nametnuti iz Hrvatske već neko vrijeme.

Lazović je poručio da je Bosna i Hercegovina suverena i samostalna zemlja, bez obzira na sve probleme kroz koje prolazi, i to nije država u kojoj, kako je rekao, daljinski upravljač iz Ankare ili Hrvatske treba rješavati probleme unutar BiH.

„Hrvatska politika sa Kolindom Grabar-Kitarović, uz sugestije koje dolaze od Dragana Čovića i Bože Ljubića, je izgubila orijentaciju. Hrvatska politika je u sukobu sa zemljama u regionu; imaju problem i sa Slovenijom, i sa Srbijom, i sa Bosnom i Hercegovinom, i mislim da bi se konačno trebali okrenuti da rješavaju svoje unutrašnje probleme a ne da se petljaju u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine“, smatra Lazović.

Dodao je da se pitanje Izbornog zakona u BiH ne može rješavati na način kako je to zamislio Dragan Čović, a to je ucjenama, pritiscima i animiranjem stranih državnika.

„Izborni zakon će se rješavati unutar BiH, na način koji će odgovarati evropskim principima i standardima, a ne na način kako to traži Čović, a to je da se bosanskohercegovački narod dijeli, da im se stavljaju etničke trake na ruke, i da se na taj način zagovara ono što je Evropa prevazišla. Projekat koji Čović zagovara, projekt etničkih izbornih jedinica, je nacifašizam koji treba otvoreno tako nazvati“, rekao je Lazović, dodajući da probosanske stranke trebaju konačno raskinuti sa etnonacionalnim okovima i okrenuti se građanskim principima u kojima će dalje čuvati i etnički i vjerski princip.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.