Ismet Lulić za Dnevni list

U Hercegovini nema prostora za rasipanje opozicijskih glasova

Iako do jesenskih izbora u BiH predstoji još nekoliko mjeseci, u svim političkim strankama vrlo je živa aktivnost jer se po rokovima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ovih dana završavaju i prijavljuju kandidatske liste.

To je u pravilu vrlo težak posao jer se u BiH na izborima ove godine biraju zastupnici na  četiri razine vlasti – od županijskih, entitetskih, preko državnog pa sve do izbora članova Predsjedništva BiH. U mnogim političkima subjektima do posljednjeg trenutka traju razne napetosti oko pozicija na listama, a o tome kako taj proces teče u Hercegovini kada je u pitanju najjača oporbena stranka SDP BiH razgovarali smo sa predsjednikom Županijskog odbora SDP BiH HNŽ i zastupnikom u Skupštini Ismetom Lulićem.

Multietničke liste i suradnja sa PMP-om

U razgovoru za Dnevni list Lulić kaže da je ovaj proces u hercegovačkom SDP-u gotovo završen bez ikakvih problema, a samo evidentiranje i predlaganje kandidata trajalo je od početka godine.
– Mi u SDP-u ove godine na području Hercegovine na izbore izlazimo s neskrivenim optimizmom, jer smo sigurno uradili dobar posao u prethodnom razdoblju. Kada su u pitanju izborne liste SDP-a BiH mogu reći da će sve naše liste biti multietničke te će na njima biti istaknute članice i članovi SDP-a s cijelog prostora HNK od Neuma i Ravnog pa sve do Konjica – kaže Ismet Lulić.
Osim toga, kako ističe Lulić, uspostavljen je dogovor s Prvom mostarskom partijom koja će na predstojećim izborima dati svoje kandidate na liste SDP-a BiH.
– Posebno mi je zadovoljstvo što smo dogovorom sa PMP-om značajno ojačali naš opozicijski kapacitet i spriječili nepotrebno rasipanje glasova. Suradnja sa PMP-om je počela na mostarskim izborima u trenucima kada se ta lokalna stranka usprotivila vođenju politike po principima ‘prebrojavanja krvnih zrnaca’. Nastavljena je suradnjom sa njihovom zastupnicom Selmom Sefić u Skupštini koja je istupila iz dogovora s DF-om zbog njihove koalicije sa SDA. Nakon toga, uslijedila je podrška PMP-a kandidatu ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću, kao i sudjelovanje PMP-a u okviru izbornih listi SDP-a.
Također, Lulić ističe da u prethodnom razdoblju SDP-u  u Hercegovini pristupaju mnogi pojedinci i nekadašnji članovi drugih oporbenih stranaka koji su uvidjeli da jedino SDP BiH ima kapacitet ugroziti vladajuću koaliciju SDA i HDZ-a koja ovim područjem harači bez ikakve kontrole već desetljećima.

– Posebno je to izraženo uoči i nakon mostarskih izbora kada je jasno i nedvosmisleno pokazano da su pojedine političke stranke koje su sebe predstavljale kao opozicijske podržale prvo SDA, a onda i njihovo uspostavljanje vlasti u Mostaru sa HDZ-om. Takvo ponašanje rukovodstva tih stranaka rezultiralo je revoltom njihovih članova, simpatizera pa čak i lokalnih rukovodioca koji su prepoznali da je SDP BiH u Hercegovini jedina istinska opozicijska stranka – ističe Ismet Lulić.
Lulić kaže da je SDP BiH uvijek pozivao na okupljanje svih političkih snaga, pojedinaca i nevladinih organizacija na bazi programa SDP-a.
– Naša vrata su za sve dobronamjerne ljude uvijek ostajala otvorena, a komunikacija nikada nije prekidana. Zbog toga sada imamo situaciju da će liste SDP-a BiH dobiti podršku i mnogih nezavisnih vijećnika, kao primjerice iz Jablanice, ali i drugih politički angažiranih organizacija i pojedinaca s područja cijele Hercegovine o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena – poručuje Lulić.

Rasipanje glasova nije opcija

Čelni čovjek hercegovačkog SDP-a kaže da u Hercegovini nema prostora za cijepanje opozicijskog biračkog tijela na više političkih opcija.
– Zbog te činjenice ovim izborima pristupamo maksimalno odgovorno jer smo svjesni da će SDP BiH u Hercegovini nakon idućih izbora vjerovatno biti vodeća politička snaga bez koje neće biti moguće voditi bitne političke procese.  U tom kontekstu gledam i na odluke vladajuće većine SDA-HDZ potpomognute NES-om i HDZ-om 1990 da na diskriminatoran i neprihvatljiv način par mjeseci uoči izbora ‘rješava’ pitanja poput uvođenja podjela u policijske strukture kroz dvostruko upravljanje jer su svjesni da nakon izbora zbog uloge koju će SDP imati takvo nešto ne bi bilo moguće – tvrdi Ismet Lulić.
Na kraju razgovora Ismet Lulić poručuje da sve ono što u Hercegovini ‘opozicijski’ razmišlja mora na predstojećim  izborima biti okupljeno oko SDP-a BiH jer nijedna druga politička struktura neće imati kapacitet donijeti promjene za kojima vape svi građani.
– Iako ćemo i u Hercegovini na predstojećim izborima ponovo imati pravu inflaciju političkih stranaka koje će izaći na izbore vrlo je upitno koliko će njih „prebaciti“ izborni prag. Upravo zbog toga, pozivam sve građanke i građane da već sada dobro razmisle isplati li se rasipati glasove na one političke opcije čiji je uspjeh neizvjestan ili umjesto toga podršku dati kandidatima SDP-a koji će sigurno donijeti velike promjene u političkom životu Hercegovine – poručuje predsjednik ŽO SDP BiH HNŽ Ismet Lulić.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.