Sarajevo

U Fojnici održan Seminar o reviziji korisnika boračkih naknada

Ovom prilikom, resorni federalni ministar Zukan Helez prezentirao je dosadašnje rezultate realizacije Zakona, pri čemu je ukazao i na probleme koji se javljaju u postupku provođenja revizije.

Slika

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata organizovalo je seminar  na temu “Strateško planiranje realizacije Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite“ koji je danas održan u sali restorana “Terra” u Fojnici.

Tom prilikom, resorni federalni ministar Zukan Helez prezentirao je dosadašnje rezultate realizacije Zakona, pri čemu je ukazao i na probleme koji se javljaju u postupku provođenja revizije. Tokom današnjeg izlaganja ministar Helez je kazao da je u prvoj fazi završeno preko 95% revizije, što podrazumijeva više od 100.000 revidiranih korisnika boračkih naknada. Osim toga, istaknuo je da je iz prava izvedeno preko 10.500 bespravnih korisnika, što je rezultiralo i višemilionskim uštedama.

Kao prioritet revizije u odnosu na ostale korisnike naveo je one koji su status ratnog vojnog invalida stekli nakon 2004. godine, njih preko 25.000, naglašavajući pri tom da ovi korisnici predstavljaju i najveći problem u tom postupku.

Također, aktivno učešće na Seminaru imali su i koordinatori revizorskih timova za kontrolu korisnika boračkih naknada, resorni kantonalni ministri, predstavnici boračkih udruženja, Ministarstva odbrane BiH, Federalnog zavoda za PIO/MIO, te predstavnici Instituta za medicinsko vještačenje.

Prisustvom Seminaru, svim akterima postupka revizije bilo je omogućeno  da iznesu svoje stavove i iskustva u tom postupku i probleme sa kojima se suočavaju, nakon čega je uslijedilo iznalaženje mogućnosti za njihovo prevazilaženje.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.