Lana Prlić

U Federaciji BiH premale kazne za pedofiliju

Lana Prlić, zastupnica SDP BiH u PD Parlamenta kaže kako su na nedavno održanoj sjednici Parlamenta FBiH usvojene značajne izmjene i dopune Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji.

„Izmjene znače da će od naredne godine troškove preuzeti Federacija BiH, a ne kantoni kako je to do sada bilo. Prošle su dvije godine otkako je ovaj Zakon usvojen, međutim nažalost nikada do kraja nije implementiran ovaj Zakon zbog nedonošenja pravilnika i ne formiranja komisija od strane kantonalnih nivoa.

Devet godina nakon što je Istanbulska konvencija ratificirana pred nas su došle izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH.

Ono na što sam iznimno ponosna je da je u Nacrt uvršten i tzv. Registar pedofila, međutim moram naglasiti da nije dovoljno definiran. Podsjetit ću da je u prošlom mandatu bilo inicijativa i Zakona koji su upućeni za reguliranje i uspostavljanje Registra pedofila koji nikada nije ugledalo svjetlo dana, odnosno usvajanja i realizaciju. 2019.godine sam sa pravnicima i ekspertima utvrdila Zakon o registru pedofila, koji je već na snazi u RS, kao i u zemljama regiona, i taj Nacrt je usvojen 2020.godine

I nažalost evo već dvije godine nije stavljen na Dnevni red Doma Naroda PFBiH. I upravo će taj Nacrt, koji je usvojen, biti i dio mojih sugestija za Nacrt izmjena i dopuna Krivničnog zakona. Jako mi je žao što ćemo morati još čekati na usvajanje i realizaciju ovog Zakona, a koji bi prije svega trebao i morao štiti djecu i maloljetnike. I ovo nije kraj tog puta.

Velike su zamjerke na minimalne kazne koje su propisane Nacrtom KZ FBiH te nisu usklađene u potpunosti sa Istanbulskom konvencijom, kao ni sa KZ RS-a.

Iako je rečeno da će se u ovaj Nacrt inkorporirati prijedlog Anera Žuljevića i mene vezano za reguliranje i uvođenje novog krivičnog djela koji se odnosi na huliganizam, to se nije desilo, te ćemo djelovati putem sugestija“, navodi Prlić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.