U FBiH blizu 78.000 penzionera živi u zoni siromaštva, a njih 175.000 živi od minimalne penzije

Mišljenje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da procenat porasta indeksa potrošačkih cijena hrane nije dobar parameter za usklađivanje penzija, za razliku od važećeg parametra “toškovi života”, te da ima drugih mogućnosti za poboljšanje materijalnog položaja penzionera, je najblaže rečeno, nerazumno, neodgovorno, provokativno i bezobrazno, te dovodi u pitanje nastavljanje korektnih partnerskkih odnosa sa udruženjima i udrugama penzionera u cijeloj Federaciji BIH.

U ime SDP BiH, kao partije socijalne pravde, Forum seniora će i ubuduće podržavati jedinstvenu i odlučnu borbu penzionera za život dostojan čovjeku.

Naime, federalna Vlada na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem je na sjednici održanoj 18.11.2021.godine, izrazila mišljenje o neprihvatljivosti Prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (,,Službene novine Federacije BiH”‘ broj 13/18), kojeg su podnijeli Damir Mašić, predsjednik Kluba SDP BiH u Predstavničkom domu parlamenta Federaciie BiH i Aner Žuljević, delegat SDP BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, uz obrazloženje, koje po mišljenju Foruma seniora SDP BiH, predstavlja primjer površnog i nestručnog pristupanja razmatranju i neprihvatanja zakonskog prijedloga zastupnika SDP BiH, bez argumenata, a na štetu penzionera.

Bez upuštanja u ocjenu opravdanosti razloga za izmjenu i dopunu člana 79. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, prema kojem bi se usklađivanje vršilo 15.aprila svake godine u visini zbira 50 posto porasta indeksa potrošačkih cijena hrane i 50 posto porasta realnog bruto društvenog proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zovoda za statistiku, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši uskladivanje, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini, federalna vlada je rekla NE predloženoj izmjeni zakona.

Vlada je potpuno zatvorila oči pred konstantnim udarima rasta cijena osnovnh namirnica (ulje, brašno, jaja, piletina) na džepove građana, a posebno penzionera sa niskim penzijama. Za razliku od svih država u regionu, federalna Vlada na čelu sa premijerom Novalićem je smatrala da će jednokratnom “korona” pomoći, uz julsku penziju, ublažiti nezadovoljstvo penzionera, a da stvar bude još gora, penzioneri su dobili i odbijenicu za redovno godišnje usklađivanje penzija ili, bolje rečeno, redovno godišnje povećanje penzija u 2021.godini.

Kako mnogi proizvodi sa reprezentativne liste proizvoda, koju čini 619 proizvoda, nisu bitni za vodenje svakodnevnog života penzionera, jer većinu svoje penzije, penzioneri troše na hranu i osnovne troškove života, a imajući u vidu da je od 2018. godine, indeks kretanja cijena hrane bio u većini mjesečnih pokazatelja znatno iznad nivoa kretanja ukupnog indeksa, a od decembra 2019. godine u stalnom nivou iznad ukupnog indeksa, predlagači izmjene člana 79. Zakona su upravo temeljili svoj prijedlog načina usklađivanja penzija na indeksu rasta cijena hrane.

Iza “ružičastih” naočala i samoljublja, federalna Vlada postojeće zakonsko rješenje je ocijenila boljim i potpuno je zanemarila činjenice da u Federacaji BiH minimalna penzija iznosi 382,18 KM, a zajamčena penzija 478,91 KM.

Ni jedna ni druga nisu dovoljne da bi jedan penzioner mogao preživjeti jedan mjesec, da samo kupuje hranu. Zanemarena je činjenica da svaka peta isplaćena penzija je ona ispod iznosa minimalne penzije, što znači da u Federaciji blizu 78.000 penzionera živi u zoni siromaštva.

Minimalnu penziju dobija blizu 175.000 penzionera (na liniji siromaštva), što znači svaka peta isplaćena penzija je ona ispod iznosa minimalne penzije, te prema tome u Federaciji blizu 78.000 penzionera prima penziju ispod minimalne i ukupno 252.000 penzionera ima minimalnu ili penziju ispod minimalne, što je ukupno 65 posto svih isplaćenih penzija.

Ako u ovaj broj uključimo i korisnike zajamčene penzije, koja iznosi 478,91 KM, onda je vidljivo da 325.000 ili 76 posto svih penzionera, imaju zajamčenu ili manju (od svaka  četiri penzionera, tri penzionera imaju zajamčenu ili manju penzlju).

Bez valjanih i razumnih argumenata, federalna Vlada je ocijenila da predložena promjena zakona nije opravdana i da “dugoročno nije ekonomski povoljnija, niti je utemeljena na realnim pokazateljima koji bi išli u korist povećanja penzija za sadašnje penzionere”.

Ostajući zakovana u odbrani postojećeg zakonskog rješenja u pogledu načina usklađivanja penzija i uz napomenu da je članom 80. Zakona propisana mogućnost vanrednog usklaclivanja penzija, koji ima za cilj poboljšanje statusa penzionerske populacije u vanrednim okolnostima, te da su u parlamentarnoj proceduri izmjene i dopune ovog propisa, “koje između ostalog za cilj imaju poboljšanje materijalnog statusa ove populacije”, Vlada na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem je, umjesto socijalne osjetljivosti i odgovornosti, uz birokrokratske manire, pokazala samoljublje, oholost i bezobrazluk, ovog najvišeg kolektivnog izvršnpg organa vlasti u Federaciji BIH.

I tako dovela u pitanje nastavak korektnih partnerskih odnosa sa udruženjima i udrugama penzionera u cijeloj Federaciji BIH.

U ime SDP BiH, kao partije socijalne pravde, Forum seniora SDP BiH će i ubuduće podržavati jedinstvenu i odlučnu borbu penzionera za život dostojan čovjeku.