Saša Magazinović za N1

U Domu naroda BiH te prvo pohvale, pa te nabiju nogom

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH, emotivnom reakcijom nakon sjednice Doma naroda pobrao je dosta reakcija. Magazinović je na sjednici branio tri zakona koja su prošla u Zastupničkom domu i Ustavotvornoj komisiji, ali na Domu naroda ne. On je ponašanje delegata i način glasanja u Domu naroda ocijenio kao: “Pohvali te, onda te nabije nogom”.

“Bio sam šokiran time što sam vidio. Nemam mnogo iskustva sa Domom naroda, ali ti ljudi tako hladnokrvno obaraju zdravorazumske prijedloge”, rekao je.

Jedan od tih prijedloga je bio ukidanje jubilarne naknade.

“Hladno izgovore da je to protuustavno i da je kršenje ljudskih prava”, izjavio je. Podsjećamo, radi se o naknadi od 800 KM koja se dobije jednomu deset godina.

“Imao sam tri zakona kao predlagač, branio sam ih. Kasnije su se meni čudile kolege i govorile – dragi Saša, to je tako.”

“Ništa nije skandal, ništa nije čudno – napravili su takav prostor. Dom naroda je većina četiri iz HDZ, četiri iz SNSD. Oni upravljaju državom. Ostali su tu. I jednim i drugima je SDA omogućila da imaju četvrtog. Inače bi bilo 9:6 za ove što hoće da usvajaju zakone, sada je 8:7 za ove što neće”, pojasnio je Magazinović.

Potom je komentarisao prijedlog o ukidanju duplih funkcija, kojeg je komentarisao i Dragan Čović.

“Predstavnički dom usvoji jednoglasno, i SNSD i HDZ. Meni je to bilo drago. Sve kolege podržale. Dođe u Dom naroda, Ustavnopravna komisija ga usvoji, gdje su dva SNSD, dva HDZ i 2 SDA”, rekao je.

“Dođe u Dom naroda, Čović pohvali zakon, kaže da je odlično rješenje, da je problem dobro uočen, i onda kaže mi ćemo glasati protiv, jer ovo treba riješiti sa svim ostalim pitanjima. Kada dođe to na sto – potrudit ćemo se da bude dio rješenja. Pohvali te, onda te nabije nogom.”

Magazinović je objasnio da se tu radi o talačkoj krizi, gdje su taoci svi zajedno, uključujući i institucije BiH.

“Oni koje drže taoce su HDZ i SNSD, koji imaju svoje zahtjeve. Talačke krize se završavaju na različite načine, vidjet ćemo se kako će se ova završiti”, rekao je Magazinović.

CIK je isključen iz radne grupe koja treba da se bavi izmjenama Izbornog zakona, a Magazinović je rekao da je prvobitni plan bio da na njemu rade samo tri stranke, SDA, HDZ i SNSD. Kasnije je rečeno da idu i ostali klubovi.

“Od starta, ovi što drže taoce, ne žele CIK unutra. Zašto – jer nisu izabrani njihovom voljom, nisu njihovi vojnici. CIK je rak rana, ali su ostavili prostor da se uključe u rad”, naveo je Magazinović, koji je pojasnio da će insistirati da članovi CIK-a budu prisutni u radu na izmjenama Izbornog zakona.

“Članovi CIK-a trebaju bit prisutni. Mi ćemo insistirati na tome. Ne trebaju oni glasati, ali trebaju biti tu. Ko bolje od njih zna šta su anomalije Izbornog zakona”, rekao je Magazinović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.