U organizaciji SDP-a Brčko distrikta

U Brčkom održana Svečana sjednica povodom Dana nezavisnosti BiH

Povodom 1.marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Brčkom je održana Svečana sjednica Organizacije SDP BiH Brčko distrikta BiH.

U svojstvu gosta sjednici je prisustvovao drug Miro Lazović, potpredsjednik SDP BiH.

Za nezavisnu, suverenu i demokratsku BiH, od 64 posto građana koji su izašli na izbore, izjasnilo se njih 99 posto, tako da je BiH kao država definitivno neupitna. Međutim, trenutni najvažniji projekat za BiH jeste sve narode i građane vratiti njihovoj domovini Bosni i Hercegovini.

Predsjednik SDP-a u Brčkom Suad Burić kazao je da se Dan nezavisnosti ove godine dočekuje u vremenu teške političke, ekonomske i socijalne situacije u BiH i Distriktu. On je dodao da je zbog toga veoma bitno da SDP ostane na političkoj sceni, jer bez SDP-a, naglasio je, nema čvrste države BiH i uspješnog Brčko distrikta.

„Vidjeli smo unazad nešto više od tri godine u Brčko distriktu, kada SDP nije bio jedan od nosilaca izvršne vlasti, da je na sceni urušavanje Brčko distrikta. Zato SDP ove godine izlazi na izbore da bude pobjednička partija i nosilac izvršne vlasti, te da ponovo donesemo boljitak Brčko distriktu“ , istaknuo je Burić.

Svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH prisustvovao je Miro Lazović, potpredsjednik SDP-a BiH. On je podsjetio da je 1. mart međunarodno priznati praznik, koji je nagovijestio stvaranje države BiH. Ipak, ovaj praznik slavi se samo u jednom dijelu naše zemlje, Federaciji BiH.

„Ne mogu prihvatiti one koji negiraju ovaj datum, jer je to historijska činjenica i ne može se promijeniti. Siguran sam da je i jedan dobar dio građana srpske nacionalnosti učestvovao na referendumu, jer ne bi mogao biti taj procenat od 64 posto. Oni koji negiraju taj datum nisu u pravu. Kao čovjek koji je dugo u politici shvatam da na nivou države trebaju postojati zakoni o državnim praznicima, ali ih pozivam da ne negiraju ono što su historijske činjenice. Možemo se dogovoriti oko svega, ako postoji dobre volje i spremnosti da se suočimo sa posljedicama i sa istinom koja je neupitna. Ona je samo jedna“, rekao je Lazović, koji je svim građanima čestitao Dan nezavisnosti i rođendan države Bosne i Hercegovine.