U Brčko distriktu se grubo krši Ustav BiH

Esad Atić, zastupnik SDP-a BiH, kazao je za Faktor da je u pravosuđu Brčko distrikta BiH na sceni očit sukob interesa, ali i diskriminacija Bošnjaka.

U Brčko distriktu BiH na sceni je grubo kršenje Ustava BiH, Statuta Brčko distrikta BiH i drugih zakona koji garantiraju konstitutivnost naroda.

Naime, u Osnovnom sudu u Brčkom trenutno nedostaju četverica sudija Bošnjaka, a u Apelacijskom sudu jedan, koji zbog toga uopće ne može funkcionirati.

Bošnjački zastupnici u ovom gradu mjesecima upozoravaju na sistemsko kršenje ravnopravnosti, segregaciju i na provođenje jednonacionalne, preciznije srpske politike u Distriktu, a sve na štetu Bošnjaka, piše Faktor.ba.

Kadija te tuži, kadija ti sudi

To je utvrdila i Pravosudna komisija, ali i Skupština Brčko distrikta BiH koja je prošle godine donijela i rezoluciju o ovom pitanju.

Kao glavnog krivca sagovornici Faktora vide Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH na čelu sa Milanom Tegeltijom.

Esad Atić, zastupnik SDP-a BiH, kazao je za Faktor da je u pravosuđu Brčko distrikta BiH na sceni očit sukob interesa, ali i diskriminacija Bošnjaka.

“Pravosudna komisija, koju je instalirao Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH, trebala je imenovati prvi sastav sudova i tužilaštava. Po mom mišljenju, ona je trebala preći u odjel za pravosuđe, odnosno izvršnu vlast zbog sukoba interesa, jer ju, između ostalog, čine i predstavnici Apelacijskog i Osnovnog suda te Tužilaštva u Brčkom, kao i predstavnici građana”, pojasnio je Atić.

Bošnjaci u Skupštini Brčko distrikta obraćali su se i OHR-u.

“Visoki predstavnik se već godinama ni za šta ne pita i ne bavi se Distriktom. OHR tek formalno postoji. Mi smo skupštinsku rezoluciju poslali i njemu i VSTV-u, a nikakav odgovor nismo dobili”, kazao je Atić.

On smatra da se tu radi o svojevrsnom sukobu interesa, jer je pomiješana izvršna i sudska vlast. Predsjednici spomenutih sudova kao članovi Pravosudne komisije u funkciji izvršne vlasti predlažu donošenje zakona iz oblasti pravosuđa i kreiraju te zakone, a onda u ulozi sudija sude po tim zakonima.

Umjesto Bošnjaka predložen Ostali

“Taj organ, uz to, bira člana VSTV-a koji dolazi iz Brčkog, a onda VSTV imenuje nosioce pravosudnih funkcija u Brčkom. Zbog toga, mislim, i imamo izraziti nacionalni disbalans.

Pored ovoga, već 16 godina, otkad postoji Distrikt, imamo iste predsjednike Apelacijskog i Osnovnog suda u Brčkom, Jadranka Grčevića i Damjana Kaurinovića”, naglasio je Atić za Faktor.

Kao drugo grubo kršenje Ustava, Statuta Brčko distrikta i drugih zakona navodi i sam pojedinačni izbor člana VSTV-a iz Brčko distrikta BiH. Atić navodi da je VSTV “izričito u decembru 2016. zatražio da se iz Brčkog u VSTV izabere Bošnjak muškog spola”.

Bošnjaci u Pravosudnoj komisiji su navodno za imenovanje Zekerije Mujkanovića za člana VSTV-a ispred Brčko distrikta BiH, čemu se protive Srbi.

“Pravosudna komisija sad pokušava proturiti nekog ko se izjašnjava kao Ostali. On (Dragan Tomaš, op. a.) se kod izbora na poziciju šefa gruntovnice Osnovnog suda Brčko distrikta BiH izjašnjavao kao Srbin, a sad kao Ostali.

Međutim, on sam nije ni bitan u čitavoj ovoj priči. Bitno je da je VSTV tražio izričito Bošnjaka, a to oni nisu ispoštovali i to im nije prvi put”, naglasio je Atić i dodao da je riječ o “jednoj sprezi unutar Pravosudne komisije, što iz privatnih, što unutarpravosudnih interesa.”

Izvor: Faktor.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.