Armin Halitović

U Bosanskoj Krupi u posljednjih pet godina otvoreno sedam fabrika

Seriju tekstova “Godinu dana nakon izbora”, koju portal Radiosarajevo.ba objavljuje s ciljem da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika/ca i gradonačelnika u prvoj godini mandata, nastavljamo s općinom Bosanska Krupa.

Općina Bosanska Krupa nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine na rijeci Uni u Unsko-sanskom kantonu. Na području općine Bosanska Krupa živi 25.545 stanovnika po podacima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Načelnik Armin Halitović (SDP) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 5.947 glasova ili 51,32 posto. Njegov protukandidat Samir Sedić (SDA/SBB) osvojio je 3.875 glasova ili 33,44 posto, podaci su Centralne izborne komisije BiH.

Načelnik Armin Halitović u intervjuu za Radiosarajevo.ba, govori o uspjesima sa upostavljanjem novih poslovnih zona, otvaranja novih proizvodnih pogona, kao i jačanja animalne poljoprivredne proizvodnje, izgradnje sekundarne vodovodne mreže, te saradnji sa drugim lokalnim zajednicama.

Radiosarajevo.ba: Koje sektore smatrate za najveći potencijal vaše lokalne zajednice?

Metalni, drvoprerađivački, poljoprivredni i prehrambeni sektor imaju najveći potencijal u općini Bosanska Krupa.
Radiosarajevo.ba: Šta su vaši prioriteti u toku ovog mandata?

Uspjeli smo završiti sekundarnu vodovodnu mrežu i završili smo izgradnju II faze kanalizacionog sistema. Gotovo je završena izgradnja zgrade Opće gimnazije. Nastavili smo sa izgradnjom putne komunikacije. Nastvaljamo razvijati turističke kapacitete.

Radiosarajevo.ba: Koja su najveća konkretna postignuća za vrijeme vašeg mandata – šta je do sada urađeno?

Uspjeli smo udvorstučiti kapacitete u metaloprerađivačkom sektoru. Utvrđene su beneficije i olakšice za proizvodni sektor kao set mjera za privlačenje investitora. Dobili smo certifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC). Energetska efikasnost uspostavljena je u većini školskih objekata. Ostvarena je saradnja sa kompanijom Arifagić-Investment. Potpisan je ugovor o zakupu zemljišta, na kojem pomenuta firma vrši pripreme za gradnju moderne farme norveških goveda.

Radiosarajevo.ba: Šta ste namjeravali uraditi u prvoj godini mandata a niste uspjeli? Koji su razlozi što nije urađeno?

Nije potpuno završena izgradnja zgrade Opće gimnazije, a razlog je nedostatak finansijskih sredstava, odnosno nepostojanje podrške nadležnih institucija. Nismo uspjeli završiti izgradnju preostale dvije stambene lamele sa 19 stambenih jedinica za povratnike. Za ovaj projekat nedostaje novac. Nije uspostavljen centar za razvoj inovacija i privlačenje investicija u USK – BINOVA. Desile su se poteškoće koje se uglavnom odnose na promjene nadležnosti i obaveza partnera u projektu. Zbog nedostatka novca nismo uspjeli izgraditi sportsku dvoranu. Sve što sam naveo ne odnosi se samo na prvu godinu novog mandata nego i za godine iz prethodnog mandata.

Radiosarajevo.ba: Možete li navesti najveće probleme koje imate u općini i kako planirate ih rješavati?

Najveći problemi sa kojima se suočavamo su nedostatak finansijskih sredstava, administrativne barijere i nestabilna politička situacija u BiH što se negativno reflektuje na lokalne zajednice.

Radiosarajevo.ba: Da li realizirate zajedničke projekte sa drugim lokalnim zajednicama u BiH? Imate li u planu takvu vrstu suradnje?

Projekt “Održivo upravljanje otpadom” – Uređenje zajedničke deponije Meždre – Vlašli do, izgradnja reciklažnog dvorišta i spalionice animalnog otpada. Ovaj projekat zajednički realiziraju općine Bosanska Krupa, Cazin i Bužim. PRO-Budućnost projekt, zajedno realiziramo sa općinom Bosanski Novi/Novi Grad. Radimo na izgradnji putne infrastrukture i vodovodne mreže u Ivanjskoj. Ovaj projekat također realiziramo sa općinom Bosanski Novi/Novi Grad. Rekonstrukciju puta Hadžići realiziramo sa općinom Cazin. Sa općinom Bužim realiziramo rekonstrukciju puta Priki potok – Konjodor. Projekt Zeleni otoci realiziramo zajedno sa Gradom Bihać, Centrom za promociju lokalnog razvoja PLOD i Zadarskom županijom u Republici Hrvatskoj.

Radiosarajevo.ba: Da li su u ovom periodu na području lokalne zajednice otvorene ili obnovljene: obrazovna ustanova, sportski objekat, zdravstvena ustanova, proizvodni pogon?

Prva osnovna škola obnovljena je 2012. godine, Druga osnova škola i osnovna škola Jezerski obnovljene su 2015. godine. Sportsko igralište Idrinovac obnovljeno je 2014. Godine. Gradska biblioteka otvorena je 2014., a gradska galerija 2013. gGodine. Dom zdravlja smo obnovili 2012. Godine. U posljednjih pet godina na području Bosanske Krupe, odnosno u Poslovnoj zoni Pilana izgrađeno je oko 15.000 kvadrata objekata. Otvoreno je sedam proizvodnih pogona: Bosankar, Zah, Reni, Acma, N&H CNC Tehnik, Sandin i Monting.

Od ostalih uspjeha treba izdvojiti da je u posljednjih pet godina uspostavljena i razvijena Poslovna zona “Pilana”, uspostavljena Poslovna zona “Vatreni mlin”, primarnom vodovodnom mrežom pokriven je kompletan prostor općine, desetine kilometara rekonstruisanih puteva, kojima su obuhvaćene sve mjesene zajednice.Završena prva faza izgradnje kanalizacionog sistema. Projekti energetske efikasnosti u svim osnovnim školama (Prva i Druga osnovna škola, te škola Jezerski uključujući nekoliko područnih škola).

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.