Armin Halitović

U Bosanskoj Krupi ozvaničen početak radova na izgradnji centra za podršku inovacijama

Ovaj centar će biti mjesto educiranja i stvaranja kadrova, koji treba da rade u poslovnoj zoni Pilana, a i šire na području USK-a. Trenutno imamo 14 investitora na području poslovne zone i nešto više od 200 radnih mjesta

Slika

U Bosanskoj Krupi danas je ozvaničen početak radova na izgradnji Centra za podršku inovacijama u poslovnoj zoni Pilana, a u okviru projekta "Razvoj inovacija i privlačenje investicija u Unsko-sanskom kantonu – BINOVA". 

Projekt će do kraja 2016. godine implementirati Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona (RA USK) s partnerima, Općinom Bosanska Krupa, Vladom USK-a, Centrom za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća i Tehničkim fakultetom u Bihaću. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 1,2 miliona maraka, a većinu sredstava osigurala je Evropska unija (EU) putem IPA 2011. 

– Cilj projekta je da se stimulira ekonomski razvoj i zapošljavanje u USK-u, te unapređenje operativnog okvira za razvoj poduzetništva, putem uspostave Centra za podršku inovacijama i unapređenje poslovanja i kreiranja mjera podrške malom i srednjem poduzetništvu u Kantonu – kazao je direktor RA USK-a Haris Komić. 

Najveći dio projektnih aktivnosti se odnosi na uspostavu Centra za podršku inovacijama, koji će pružati čitav niz programa podrške malom i srednjem poduzetništvu. Programi podrške će biti bazirani na znanju, savremenim tehnologijama, saradnji s ključnim akterima u lokalnoj zajednici i stvarnim potrebama na tržištu.

Naglašeno je da će kreirani instrumenti podrške biti dostupni svim privrednim subjektima u USK-u, ali će ipak najviše koristi od projekta imati investitori u poslovnu zonu Pilana u Bosanskoj Krupi. 

– Ovaj centar će biti mjesto educiranja i stvaranja kadrova, koji treba da rade u poslovnoj zoni Pilana, a i šire na području USK-a. Trenutno imamo 14 investitora na području poslovne zone i nešto više od 200 radnih mjesta – istakao je općinski načelnik Armin Halitović. 

Uspostava Centra za podršku inovacijama za rezultat bi, kako se moglo čuti, trebala imati povećanje zaposlenosti u sektoru malog i srednjeg poduzetništva za 10 posto, povećan broj solventnih malih i srednjih poduzeća također za isti procenat, te povećan BDP za sedam posto do 2018. godine. 

U narednim danima će se najviše raditi na sanaciji i vanjskim radovima na objektu unutar poslovne zone Pilana, koje je Općinsko vijeće Bosanska Krupa dodijelilo za realizaciju ovog projekta. Tokom zime se planiraju unutrašnji radovi, tako da je stavljanje u funkciju Centra za podršku inovacijama i unapređenje poslovanja planirano u proljeće. 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.