Lagumdžija sa načelnikom Imamovićem:

Tuzli su hitna donatorska sredstva potrebna za obnovu kuća i sanaciju klizišta

Dr. Lagumdžija je naglasio da je prije mjesec i po upravo u Tuzli započeo pripreme za donatorsku konferenciju, kada je razgovarao sa načelnikom Imamovićem i njegovim timom te posjetio naselje Donja Obodnica u kojemu je klizište uništilo i oštetilo 35 kuća

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija susreo sa načelnikom Općine Tuzla Jasminom Imamovićem sa kojim je razgovarao o rezultatima upravo završene Donatorske konferencije u Briselu na kojoj su međunarodni donatori osigurali 1,6 milijardi KM za saniranje prioritetnih potreba u sanaciji posljedica poplava u BiH, te još oko 84 miliona KM namijenjenih regionalnim projektima usmjerenim na prevenciju novih katastrofa.

Dr. Lagumdžija je naglasio da je prije mjesec i po upravo u Tuzli započeo pripreme za donatorsku konferenciju, kada je razgovarao sa načelnikom Imamovićem i njegovim timom te posjetio naselje Donja Obodnica u kojemu je klizište uništilo i oštetilo 35 kuća.

Govoreći o rezultatima donatorske konferencije u Briselu dr. Lagumdžija je naglasio da se u implementaciji donatorskih sredstava moramo pridržavati principa transparentnosti, na način da javnost i donatori znaju gdje je i u koje svrhe utrošen svaki fening, efikasnosti – kako bi se što prije krenulo u neophodnu obnovu i rekonstrukciju i odgovornosti.

Prioriteti za kratkoročni oporavak nastradalih područja su: obnova kuća i prateće infrastrukture, obnova javnih objekata uključujući škole i bolnice, poljopriveda i očuvanje radnih mjesta. 

Kada je u pitanju Tuzla, kao prvi prioritet se nameće rješavanje stambenog pitanja građana koji su djelovanjem klizišta ostali bez svojih domova ili su teško oštećeni. U Tuzli su katastrofalne poplave u maju pokrenule oko 2.000 klizišta, uslijed čega je uništeno 250, a oštećeno 1.000 kuća, dok je još oko 4.000 kuća ugroženo jer se nalaze na područjima koja ugrožavaju klizišta.

Općinska administracija u Tuzli već provodi neophodne pripreme kako bi se osigurala dodjela zemljišta, izgradnja i obnova stambenog fonda onima kojima je to najpotrebnije. Posebno važnim smatraju sanaciju klizišta koja na pojedinima mjestima ugrožavaju kompletna naselja sa oko 500 kuća kao što je naselje Badre.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.