Održana Programska konvencija

Tuzla je srce Socijaldemokratske partije BiH

Pred velikim brojem članova i simpatizera u Tuzli je održana Programska konvencija Socijaldemokratske partije BiH na kojoj je predstavljen Izborni program i kandidat SDP BiH za gradonačelnika Tuzle Jasmin Imamović.

Izborni programi SDP BiH za lokalne izbore 2016. godine su izuzetno važna karika u radu partije, a u posljednjih dvadesetak dana promovirani su u više od stotinu gradova i općina širom BiH. Lokalne organizacije imale su potpunu autonomiju u izradi rješenja i javnih politika pridržavajući se okvirnog Izbornog programa SDP BiH i osnovnih socijaldemokratskih načela i principa.

Izborni program SDP BiH zapravo predstavlja SDP-ov odgovor na ključne probleme građana, kako u lokalnim zajednicama tako i u bosanskohercegovačkom društvu u cjelini.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, u svom govoru na Programskoj konvenciji u Tuzli, istaknuo je kako je SDP jako važan Tuzli, ali je i Tuzla jako važna za SDP.

„Pružamo punu podršku radu Gradskog odbora SDP Tuzla i kandidaturi Jasmina Imamovića. SDP nikada nije poražen u Tuzli, a nikada neće ni biti. Tuzla je srce SDP-a, a sasvim je izvjesno da će tako i ostati. U vrijeme kada se ponovo potežu nacionalističke retorike, Tuzla je ostala svjetionik multietničnosti. Zato se cijela država treba ugledati na Tuzlu, a upravo u vrijeme kada se insistira na bošnjačkom, srpskom ili hrvatskom jedinstvu, SDP insistira na bosanskohercegovačkom jedinstvu“, smatra Nikšić.

tz1Jasmin Imamović, najuspješniji gradonačelnik Tuzle u njenoj historiji i kandidat SDP-a za novi mandat na ovoj poziciji, u svom govoru je naveo da u Tuzli SDP BiH brani osnovne bh. vrijednosti, koje nacionalističke stranke svakodnevno pokušavaju narušiti.

„Za SDP BiH je svaki građanin Tuzle svetinja i upravo zbog toga nikada nećemo dozvoliti podjelu Tuzle ili bilo kojeg drugog bh. grada. Nikada nećemo dozvoliti getoiziaciju Tuzle ili njenu podjelu na nacionalne općine. SDP brani vrijednosti Tuzle i BiH, brani principe antifašizma i brani osnovne principe zajedničkog života i jednakopravnosti svih građana, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. U Tuzli SDP brani zajedničku imovinu svih građana Tuzle koja ima vrijednost više od 900 miliona KM od onih koji je žele pretvoriti u svoju ličnu imovinu. Na taj način uspijevamo otvarati nova radna mjesta, a u sljedeće četiri godine planiramo zaposliti novih 4.000 osoba i želimo postotak zaposlenosti povećati na 70 posto“, naveo je Imamović.

Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP Tuzlanskog kantona, okupljenim je rekao kako je SDP u proteklih više od godinu dana prošao proces unutarpartijske konsolidacije.

„Naš cilj je da odbranimo načelničke i poziciju gradonačelnika u Tuzli, Gradačcu i Gračanici, te povratimo načelnička mjesta u Srebreniku i Živinicama. Osim toga, cilj nam je osvojiti načelničke pozicije u Kalesiji, Kladnju i Doboj-Istoku. Naša organizacija je već spremna za promociju izbornih programa građanima širom Tuzlanskog kantona“, rekao je Bijedić.

Slađan Ilić, predsjednik Gradske organizacije SDP Tuzla, naveo je da su počeli otvoreni pokušaji da se Tuzla podijeli, slično kao što se to, u posljednje vrijeme, pokušava sa Mostarom.

„Pročitajte intervjue gdje su visoki dužnosnici HDZ-a iz Tuzle rekli da ne odustaju od Općine Soli u Tuzli. Mi u SDP-u to  sigurno nikada nećemo dozvoliti. Ako kažem da su njihovi koalicioni partneri iz SDA zvanično na sjednici Gradskog vijeća predložili ukidanje 2. oktobra kao Dana Tuzle, onda vam je sve jasno. Mi to nikada nećemo dozvoliti i bićemo brana koja će se suprostaviti nacionalizmu i podjelama Tuzle“, dodao je Ilić.