Jasmin Imamović

Tuzla je grad koji je po svojoj multietničnosti poznat ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u regionu i Evropi

Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izjavio je da je „Mostar u ovom vremenu sačuvao svoju multietničnost te da su rijetke takve sredine u Bosni i Hercegovini“, te da bi „volio da je takva situacija u Tuzli“ i da u Tuzli nema Hrvata na istaknutim pozicijama što govori o politici koja se vodi. Na ovu izjavu reagovao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, a reakciju prenosimo u cijelosti.

“Pretpostavljam da je Čović mislio na situaciju u Vladi Tuzlanskog kantona, koja se prvo oglušila na upozorenja SDP-ove zastupnice u Skupštini Tuzlanskog kantona, Vedrane Petrović, kako se time što nema nijednog Hrvata na ministarskim pozicijama u Vladi TK krši Ustav Federacije BiH, Ustav TK i Zakon o Vladi TK. Nakon toga je i Ustavni sud Federacije BiH donio mišljenje da je sastav Vlade Tuzlanskog kantona u suprotnosti sa Ustavom FBiH, ali nacionalni sastav Vlade TK je još uvijek ostao nepromijenjen, tj. neusklađen sa Ustavom i Zakonom.

Gospodine Čoviću, niste jedini koji miješaju Tuzlu i Tuzlanski kanton, a između vlasti Grada Tuzle i Vlade Tuzlanskog kantona razlika je kao između neba i zemlje, pa vas molim da ne miješate ta dva, toliko različita pojma.

Kada se već obraćate javno i (opet) prozivate Tuzlu, ponovo vam saopštavam da je u Tuzli, prema Popisu stanovništva iz 1991. godine bilo 15,5% Hrvata, a da se na Popisu 2013. godine u Tuzli 13,9% stanovnika izjasnilo kao Hrvati. Dalje vam želim saopštiti da je među uposlenima u Gradskoj upravi 14% Hrvata, a da je zastupljenost Hrvata na čelnim pozicijama u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Tuzla znatno veći procenat Hrvata od njihove zastupljenosti i na jednom i na drugom popisu stanovnika u gradu Tuzli.

Moram ipak istaći, da niko od Hrvatica i Hrvata na ovim pozicijama nije zato što je pripadnik jednog naroda, nego zbog svojih kompetencija, a kada imate multietničnu sredinu poput Tuzle, nije teško poštovanjem zakonom propisanih procedura prijema i izbora postići zadovoljavajuću nacionalnu strukturu.

Bez obzira šta Vi, gospodine Čoviću javno govorili, Tuzla je grad koji je po svojoj multietničnosti poznat ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u regionu i Evropi. Naša domovina Bosna i Hercegovina bi se brže razvijala kada bi bilo više gradova poput Tuzle, koja jeste svijetli primjer za sve one koji iskreno i otvoreno podržavaju ljudska prava i slobode i evropski put Bosne i Hercegovine”, stoji u reakciji Jasmina Imamovića, gradonačelnika Tuzle.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu