Aner Žuljević

Tužilaštvo po pitanju kriminala u mostarskom Aluminiju još nije uradilo ništa

Zastupnik SDP BIH u Skupštini HNK Aner Žuljević u više navrata upozoravao je na kriminal u nekadašnjoj tvornici Aluminij d.d Mostar. Danas je komentirao i nove izvještaje Financijske policije FBiH koji su dostavljeni Tužiteljstvu HNK.

„Nisam neki optimista s obzirom da je Financijska policija i ranije dostavila 10 izvještaja o počinjenju kaznenih djela kada je u pitanju Aluminij po osnovu kojih Tužiteljstvo nije uradilo ništa. Mi smo sad dobili novi izvještaj koji je proširio broj osumnjičenih osoba kada je u pitanju višemilijunski kriminal. Govorim o kriminalu preko 300 milijuna maraka. Nažalost radnici su ostali bez posla. Aluminij je gigant koji je othranio pola Mostara, pola Mostara napravio. On je danas faktički završena priča. Sve ono što slušamo u posljednje vrijeme o revitalizaciji Aluminija je ustvari pokušaj dodatne prevare građana da im se daje neka lažna nada.

Svi smo zajedno svjedoci da ono što se pojavljuje u izvještajima Financijske policije je jedan pandemijski oblik kriminala koji se dogodio i nažalost uništio nešto što je moglo biti perspektiva generacija i generacija u Mostaru.

Od 2010.godine Financijska policija i nadležne institucije su uradile oko 15 izvještaja o počinjenju kaznenih djela. Kada uđete u te izvještaje u prvih 10 imate 48 osoba koji su osumnjičene plus ovih 6 koje su u ovim zadnjim izvještajima. Imate ukupno 54 osumnjičene osobe koje je nadležna institucija prijavila Tužiteljstvu i sada je za očekivati da mi svi zajedno dobijemo pravdu na Sudu kada je u pitanju odgovornost onih koji su uništili Aluminij.

Hoće li toga biti?

Vidjet ćemo, nisam optimista zato što sam čitao ranije izvještaje Financijske policije o počinjenju kaznenih djela koje su bile jasne . Dva plus dva je četiri u smislu načina kako se dole kralo. Međutim očigledno je da političke veze dobacuju u korijenje Tužiteljstva i sudova. Mi već dugo imamo zastarijevanje teških kaznenih djela ili da se jednostavno dogodi neaktivnost nadležnih institucija“, navodi Žuljević.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu