Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić za Dnevni avaz

Trojka ostaje, imat ćemo dovoljno ruku za vlast na federalnom i državnom nivou

Nakon medijskih špekulacija da se SDP BiH “približava” SDA i da je moguće da će s ovom strankom formirati vlast u FBiH, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je za “Avaz” da ga “impresionira koliko su daleko spremni ići pojedini mediji u svojoj želji da održe SDA u vlasti.

Vjeran projektu Trojke

– Moram reći da imam razumijevanja za njihovo ponašanje jer su izdašno od njih i njihove vlasti sponzorirani. Sad im čak nije problem što sam “nikad” iz kampanje, u toku intervjua, pretvorio nakon više puta ponovljenog ne, u nikad ne treba reći nikad. Naravno ne smeta im takva moja izjava, nego su obradovani što sam eto promjenio mišljenje. SDP BiH ostaje vjeran projektu Trojke, koja se pokazala uspješnom u Sarajevu, kao i savezu koji je formiran prije izbora oko podrške kandidaturi Denisa Bećirovića. To nije upitno niti je ikada bilo – kaže Nikšić za portal “Avaza”.

Kako kaže, ako se pažljivo posluša njegova jučerašnja izjava, “oko toga nema nikakve dileme niti sam ostavio prostora za sumnju”.

– Potpuno je jasno da trebamo vidjeti na koji način će se posložiti klubovi u Domu naroda FBiH i vidjeti koji će politički subjekti biti neizbježni. Nažalost, prema trenutnom stanju stvari, izgleda da nametnuta rješenja visokog predstavnika nisu samo “zabetonirala” HDZ BiH u vlasti, nego su značajnu startnu prednost dala svim jednoetničkim strankama. Te stranke će zbog svoje strukture imati dominantnu ulogu u pojedinačnim klubovima naroda. Istovremeno, stranke sa multietničkom strukturom lista, u koje spadaju i stranke Trojke, su u poziciji da su naši delegati rasplinuti u sva tri kluba konstitutivnih naroda, te će biti jako teško osigurati tzv. “kontrolni paket” od 13 ruka u jednom od klubova Domu naroda FBiH, a trenutno potpuno nemoguće u sva tri – kazao je.

Imamo čvrst dogovor

No, kako tvrdi, čvrst dogovor koji SDP ima s drugim partnerima mimo Trojke, prije svega sa NES-om, PDA-om, BHI KF, ZNG, nadam se i SBiH-om, pa zašto ne i DF-om, “daje nadu da možemo imati većinu i u Domu naroda FBiH”

– Mi u SDP-u zato vjerujemo da ćemo sa našim partnerima ipak izabrati dovoljan broj delegata u klubovima Bošnjaka i Srba da budemo ključni faktor pri izboru rukovodstva FBiH i nove Vlade FBiH, a posljedično i većine na državnom nivou – kaže Nermin Nikšić za “Avaz”.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.