Trojka o presudi Suda za ljudska prava: Važan putokaz kako otkloniti svaki oblik diskriminacije

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine predstavlja važnu polazišnu osnovu za svake buduće razgovore o reformama u Bosni i Hercegovini koje se, kako je sam sud potvrdio u više predmeta, nužne, navodi se u zajedničkom saopćenju SDP-a BiH, Naroda i pravde i Naše stranke.

U saopćenju Trojke navodi se kako ovo jedna u nizu presuda gdje je jasno naznačeno da sadašnja ustavno-pravna struktura diskirminirajuća.

„Kao i u ranijim presudama, Evropski sud za ljudska prava jasno poručuje da su diskriminisani svi građani Bosne i Hercegovine koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, ali da su diskriminisani i Bošnjaci i Hrvati koji žive u entitetu Republika Srpska ili pak Srbi koji žive u entitetu Federacija BiH. Posljednja presuda potvrđuje da obaveze Bosne i Hercegovine da uskladi svoje zakonodavstvo i otkloni diskriminaciju postoje od 2002. godine. Ista dikriminacija i iste obaveze države ponovoljene su i u više presuda samog Evropskog suda za ljudska prava u proteklih 20 godina. Ključna poruka i ove presude jeste da svaki oblik diskriminacije mora biti otklonjen“, navodi se u saopćenju SDP-a BiH, Naroda i pravde i Naše setranke.

Dalje iz Trojke navode kako je Evropski sud za ljudska prava jasno prepoznao da je ustavno-pravna struktura BiH posljedica genocida, etničkog čišćenja i agresije.

„Sud uviđa da je ovakav ustavo-pravni aranžamn dogovoren još u Dejtonskom sporazumu i da je tada vjerovatno imao svoje opravdanje. Ključna pak poruka jeste da je nužno napraviti iskorak u odnosu na početna rješenja kojim bi se otklonila dsikriminacija. Ni sam sud ne negira važnost etničkih identiteta, ali je jasno da oni ne mogu biti isključivi identitete kojima je podređeno sve drugo. U ovom trenutku jasno je da sa ovakvim diskiminacijskim sistemom Bosna i Hercegovina ne može napraviti odlučujuće korake ka članstvu u Evropskom uniji. Šta više, naša država ostaje jedina država u Evropi koja diskriminiše vlastite građane na osnovu njihovog etničkog porijekla ili mjesta gdje žive. To je nedopustivo“, dodaje se u saopćenju.

Ključno je pitanje implementacije, ne samo ove presude već i svih drugih presuda Evropskog suda za ljudska prava i samog Ustavnog suda BiH.

„U posljednjih 20 godina svjedočili smo mnogim historijskim presudama koje su ostale mrtvo slovo na papiru. To je odgovornost kako domaćih aktera tako i same međunarodne zajednice, posebno Evropske unije koja je prema ovom pitanju imala ambivalentan stav. Jasno uvažavajući važnost etničkih identiteta, što ne negira ni sam sud, moramo iznači rješenja koja će otkloniti svaki oblik diskriminacije i urediti Bosnu i Hercegovinu kao modernu državu koja će garantirati prava svih građana. Vjerujemo da u ovoj presudi i drugim presudama imamo jasan puta kako do tog cilja stići. To je odgovoran i dugotrajan proces kojem smo potpuno posvećeni, na tom putu odbacujemo svaki populizam i nerealna obećanja. Dio političkih elita koji u potpunosti odbacuju ovu presudu i bilo kakav iskorak ka moderno uređenoj državi jasno rade protiv vlastitih građana ili ako vole više protiv pripadnika svog naroda jer je sud jasno rekao da su diskriminisani i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i ostali koji ne dijele ove etničke identitete“, stoji na kraju saopćenja.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.