Trojka ima čvrst stav, ne dolazi u obzir nikakvo umanjenje nadležnosti Suda BiH i Apelacionog odjeljenja

Još jedna sjednica Vijeća ministara donosi na svoj dnevni red prijedlog jednog od krucijalnih zakona koje naša država mora da usvoji prije 21. marta kada će se u Briselu određivati sudbina Bosne i Hercegovine.

Prethodno su usvojeni zakoni o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH te o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Optimalno rješenje

Ovog puta riječ je o Prijedlogu zakona o sudovima BiH, a radne grupe, kako im i sam naziv kaže, radile su u prethodnom periodu da, u skladu sa zakonom, pronađu optimalno rješenje.

Dnevni red sjednice još nije potvrđen, ali je najavljen.

“Prema izjavama koje smo imali priliku čuti prošle sedmice, predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto to je najavila. Da li će doći do definiranja dnevnog reda s tom tačkom, ne mogu prejudicirati osim da želim da vjerujem da će se to desiti”, kazat će za Raport Albin Muslić, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je jučer da radna grupa za pravosuđe još nije usaglasila tekst zakona o sudovima BiH i da bi bilo pretenciozno da se neka neusaglašena verzija nađe na dnevnom redu prve naredne sjednice Vijeća ministara.

Prijedlog zakona o sudovima sporna je tačka vladajuće koalicije na državnom nivou.

Najglasniji je predsjednik RS Milorad Dodik, koji opetovano ponavlja da ne pristaje na to da odjeljenje Apelacionog suda bude u blizini glavnog grada države, nego da mu sjedište bude u Banjoj Luci, pritom ne odstupajući ni pedalj od svojih namjera.

Prijedlog zakona

Da li je ipak prijedlog zakona usaglašen, teško je reći, istaknut će Muslić, “s obzirom na to da imamo različite poglede na dva pitanja”.

“Prvo pitanje je nadležnosti, a drugo sjedišta. Mi smo kao Trojka stanovišta da nikakvo umanjenje nadležnosti Suda BiH i Apelacionog odjeljenja ne može doći u obzir, a drugo pitanje koje također tvrdimo i smatramo da je ispravno to je da Apelaciono odjeljenje ima sjedište isključivo u Istočnom Sarajevu”, priča sagovornik Raporta.

Još deset dana i EU će presuditi, s obzirom na to da je vremena sve manje, pojavile su se određene priče po kuloarima da bi Vijeće ministara moglo usvojiti ovaj zakon, a da će “finese” usaglašavati kasnije, recimo da će sjedište Apelacionog odjeljenja (probati) usaglasiti u roku od godinu.

Moguća varijanta

“I to je moguća pravna varijanta, međutim, postavlja se pitanje šta u tu godinu u smislu rada, dakle, da li onda ostaje postojeće zakonsko rješenje.

Onda je to nešto na pola puta u odnosu na postojeće prema nečemu budućem. Tako da ne znam koliko je to izvodivo rješenje, ali je pravno moguće”, cijeni Muslić i dodaje da “želi da vjeruje da će zakon sutra biti usvojen na Vijeću ministara”.

Ukoliko sutra zakon prođe Vijeće ministara, daljnju sudbinu čeka pred domovima Parlamentarne skupštine BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.