Borislav Trlin za Fenu

Trenutno stanje u Razvojnoj banci stabilno

Trenutno stanje u Razvojnoj banci Federacije Bosne i Hercegovine je stabilno, s kvalitetnim kreditnim portfolijem 80 i više posto od ukupnog portfolija – izjavio je u intervjuu za Agenciju Fena Borislav Trlin, novoimenovani predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH.

Slika

Trenutno stanje u Razvojnoj banci Federacije Bosne i Hercegovine je stabilno, s kvalitetnim kreditnom portfolijem 80 i više posto od ukupnog portfolija – izjavio je u intervjuu za Agenciju Fena Borislav Trlin, novoimenovani predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH.

Fena: Kakvo je trenutno stanje u RB FBiH, koliko ima plasiranih kredita i u koje projekte?

Trlin: Stanje u Razvojnoj banci je stabilno, a prema podacima od 30. juna ove godine, saldo kredita banke iznosi 198.830.754 KM. Kvalitetni kreditni portfolio (glavnica kredita A i B kategorije) iznosi 166.732.626 KM i čini 83,86 posto ukupnog kreditnog portfolija. U periodu od 1. januara, pa do 30. juna, odobren je kreditno-garancijski potencijal u iznosu od 65.324.262 KM, koji se sastoji od odobrenih direktnih kredita u iznosu od 45.110.400 KM, zatim od odobrenih garancija u iznosu od 258.479 KM, odobrenih prolongacija garancija u iznosu od 3.248.492 KM i reprogramiranih kredita u iznosu od 16.706.890 KM. Saldo komisionih kredita, koje Banka vodi u ime i za račun Vlade Federacije BiH i Federalnog zavoda za zapošljavanje, iznosi 208.441.461 KM, od čega krediti u ime i za račun Vlade FBiH iznose 196.616.314 KM, a krediti u ime i za račun Zavoda za zapošljavanje FBiH 11.825.147 KM. Ovdje treba dodati da su krediti odobreni od strane jedinica za implementaciju Vlade FBiH, preuzeti kod osnivanja Banke, Vlade FBiH i Zavoda za zapošljavanje FBiH. Procenat naplate za ove kredite iznosi 73,58 posto.

Fena: Ko su najveći korisnici kredita?

Trlin: Najveći korisnici kreditnih sredstava banke su pravna lica koja se bave industrijskom proizvodnjom, poljoprivredom, pružanjem proizvodnih usluga, te izvozno orijentisane firme.

Fena: Koliki je procenat naplativosti i koji su najveći dužnici ?

Trlin: Naplaćena dospjela potraživanja po osnovu glavnice te redovnih i zateznih kamata, za kredite klasifikovane u A, B, C i D kategoriju, u izvještajnom periodu iznose 42.695.846 KM, dok procenat naplate dospjele glavnice iznosi 94,82 posto. Saldo specijalnog kreditnog rizika (E kategorija) po osnovu glavnice kredita iznosi 24.412.846 KM, a procenat učešća ovih kredita u ukupnom portfoliju iznosi 12,28 posto.

Fena: Koje su Vaše naredne aktivnosti, dok ste na čelu banke?

Trlin: Aktivnosti na održavanju nastavka redovnog poslovanja banke, unapređenje poslovnih odnosa s klijentima, promocija proizvoda banke, priprema prijedloga akata iz nadležnosti Nadzornog odbora banke, za usvajanje s obzirom na to da prethodni saziv Nadzornog odbora, kako vam je poznato, nije funkcionirao dvije godine; ublažavanje posljedica nastalih razrješenjem prethodne Uprave, set mjera i aktivnosti za "otvaranje“ banke prema realnom sektoru, kao i posebne aktivnosti u vezi s pravnim licima  koja su pogođena nedavnim poplavama.