Segmedina Srna-Bajramović

Trebaju nam istinske reforme, a ne folklorne strategije

Povodom sjednice Skupštine Kantona Sarajevo o smjeni premijera Elmedina Konakovića i smjeni Vlade, na sjednici se obratila i zastupnica Segmedina Srna-Bajramović, upozoravajući na loše stanje u kantonu dok se vode borbe oko smjene, te za posljedicu imamo političko blato i predpolitičke standarde.

„Moram priznati da sam imala ogromnu dilemu da li uopšte pristupiti raspravi po ovoj tački, ili pustiti da se stvari odigraju po redoslijedu poslovnički predviđenih koraka, podržano sa svim vašim najavljenim političkim specifičnostima divljeg zapada, u smislu trgovine političkim uticajem.

Dilema je bila isključivo motivisana činjenicom kako je šutnja institucija jedini kontinuitet u pratnji ove političke tragedije posljednje tri godine i razlog zašto smo iznova tu gdje jesmo, jer da nadležne institucije nisu šutjele na očiglednu političku korupciju sve ove godine, mi bismo danas vjerovatno imali sasvim drugi scenarij.

Imali bismo, ako ništa, sačuvano vrijeme koje smo zbog šutnje nadležnih, očigledno bespovratno izgubili i nama i našoj djeci.

Na žalost, točak istorije se očigledno počeo puno brže okretati, gledamo iste scenarije političkih prevrata, samo sa novim igračima, s tim da će danas neko drugi nositi kifle.
Nisam sretna u činjenici da smo tri godine ukazivali na poremećene vrijednosti i izraziti populizam u ovoj koaliciji, niti smatram da danas iko ima prostora za likovanje, jer je više nego očigledno da smo svi zajedno izgubili.

Pričati danas o projektima spajanja i zatvaranja škola, zatvaranja bolnica, školskih dispanzera, zavoda za žene i materinstvo, veličanje Mustafe Busuladžića, negiranja redukcija vode i davanja (besplatno) koncesija da se otima naša voda, istjerivanja nepodobnih pisaca iz čitanki, smoga koji se ne vidi, prostornih planova po mjeri lobija, milionskih kredita za projekte koji nisu profunkcionisali…,dokazuje da se ova vlada, na žalost, nije razišla oko rješenja za bolji život građana KS, nego oko lopovluka vlastitih frakcija.

Deficit koji je bio predmet verbalnog verglanja ove vlade godinama, nije sanirala politika, nego građani i privreda KS kroz raznorazne namete koji su im se u ovom mandatu podvaljivali kroz reformsku agendu.

Izgubili smo još jedan mandat u bespoštednoj borbi političkih hobotnica za upravljanjem finansijskim i materijalnim resursima KS, u kojem se priroda takvih sukoba ponovo potvrdila u činjenici da ti isti sukobi završe sa devalvacijom fuknkcionalne koristi za građane. Možete uzeti bezbroj primjera, od grasa, do vika, preko zoija do zzoa.

Simbolična je ova sjednica i po dnevnom redu zadnje održane skupštine kad smo definisali datum današnje.. Vrijednosti na kojima se ruči ova vlada su puno više utkane u naše društvo od svih onih rečenica sadžanih u Strategiji za mlade. Autobuske stanice su pune mladosti upravo iz činjenice da ne žele više niti da gledaju niti da žive sadržaj sukoba politickih hobotnica u kojem sve posljedice plaćaju oni i njihova perspektiva.

Danas prisustvujemo pripremi procesa u kojem se instaliraju novi ljudi u namjeri da nastave sa lošim praksama, i to je ono što me zabrinjava jer je jasno kako onda i bilo koju strategiju možete okačiti mačku o rep. Nama trebaju istinske vrijednosne reforme, a ne folklorne strategije koje se mladosti ove zemlje podvaljuju na sjednicama u kojima ih prati sve ono od čega oni faktički i bježe.

Obrazloženja u kojem se Premijer pretvara u stranačko vlasništvo, pokazuje da smo mi duboko bolesno društvo zaglibili u političko blato predpolitičkih standarda iz kojeg teško da će doći nešto dobro za ove građane.

Međutim, danas želim jasno reći kako je više nego evidentno da ovaj Premijer i njegova vlada odlaze na istim pincipima na kojima su i došli, a to je politička trgovina i korupcija. To je možda jedina „pravda“ u ovom procesu, koja se nažalost sponzoriše i realizuje svim bolesnim devijacijama ovog društva.

Prethodno navedeno ukazuje da u protekle tri i pol godine nismo pomakli smjesta u ključnim vrijednostima društva. I dalje smo kao kanton teško bolesni u segmentima bez kojih niti jedan drugi napredak nije napredak, jer ih jednostavno neutraliziraju pošasti u kojima i dalje nismo društvo nego arena.

Međustranacki obračuni frakcija, u pripremi preuzimanja poluga moći nisu ono što nama treba u smislu borbe protiv kriminala i korupcije, jer je to u stvari utrka između dva loša u zloupotrebi institucija sistema.

Žalosno je da završavamo mandat u kojem je tele postalo simbolika obračuna, i rekonstrukcije vlade. Možda to u stvari najbolje oslikava koliko smo duboko potonuli u ovom mandatu.
Nadam se da je svima jasno zašto smo suzdržani u ovim procesima, jer je više nego očigledno kako se radi o frakcionaškoj borbi za resurse, koja faktički ne rješava ništa! Bilo kakva podrška u ovom procesu, je svrstavanje u nezakonitosti koje ste godinama vješto prikrivali, a razotkrili onog momenta kad su vam postali ugroženi lični interesi i buduće političke karijere.

Stoga vrlo jasno i nedvosmisleno želimo reći da ne želimo dalje učestvovati u raspravi, jer je ovdje razum davno napuštena stvar, a preovladava cirkus u kojem su građani ti koji plaćaju najveću cijenu“, izjavila je Srna-Bajramović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.