Zlatko Lagumdžija

Treba utvrditi nekoliko "stvari" prije Vanrednog kongresa SDP-a

Kadrovska komisija će danas ponuditi prijedloge kandidata za predsjednika SDP-a i kandidate za Glavni i Nadzorni odbor SDP-a. Kao jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice je i izmjena Statuta koji će se direktno vezati za naredni redovni kongres stranke

Slika

Kada je u pitanju ujedinjenje sa Unijom socijaldemokrata mi smo o tome razgovarali sa kolegama i prije izbora, kazao je kandidat za predsjednika SDP-a Nermin Nikšić. 

Kako je izjavio predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, danas imaju nekoliko tema o kojima treba razgovarati prije Vanrednog kongresa SDP-a 6. decembra 2014. godine. 

– Kadrovska komisija će danas ponuditi prijedloge kandidata za predsjednika SDP-a i kandidate za Glavni i Nadzorni odbor SDP-a. Kao jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice je i izmjena Statuta koji će se direktno vezati za naredni redovni kongres stranke, čije je održavanje planirano za devet mjeseci, kada bi trebala biti promijenjena procedura izbora unutar partije – kazao je Lagumdžija.

Lagumdžija je ranije kazao da će kandidati koje utvrdi Glavni odbor za predsjednika imati obavezu da naprave svoj program djelovanja s prijedlozima za jačanje SDP-a.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je novinarima da je Glavni odbro SDP-a na današnjoj sjednici Glavnog odbora većinom glasova usvojio sporazum o ujedinjenju sa USD-om. 

Kako je rekao Lagumdžija, a što proističe sa dogovorom sa USD-om jedan dio članova Predsjedništva i Kongresa će biti kooptirani u stranačke institucije kao što su Glavni odbor i Predsjedništvo i to po formuli 1 na prema 10. 

– Ta odluka će biti proslijeđena delegatima vanrednog kongresa koja se održava 6. decembra i vjerovatno će Kongres donijeti rezoluciju da se i drugi politički subjekti socijaldemokratske orijentacije priključe ovoj stranci. Ova odluka proističe iz opredjeljenja da se širi socijalademokratski front i o ovome, kao što znate razgovarali smo prije izbora i sada realiziramo taj dogovor – izjavio je Lagumdžija. 

Glavni odbor usvojio je izmjene i dopune Statuta, s tim da je odluku kako će se i na koji način birati rukovodstvo ostavio delegatima vanrednog kongresa. 

Naime, prvi način je da svi članovi stranke imaju pravo glasa i biranja rukovodstva, a drugi da članovi izaberu elektore ili delegate koji će u ime članstva birati članove rukovodstva. 

– Ja sam pristalica drugog, tzv. američkog modela. Glavni odbor je ipak odlučio da se na kongres ide sa oba prijedloga i da kongres odluči koji će biti izabran. Po tom modelu biralo bi se dvije i pol do tri hiljade delegata, dok će na vanrednom kongresu biti oko 570 članova – kazao je Lagumdžija. 

Kako je rečeno, prijavljeno je 250 kandidata za Glavni odbor, koji broji 110 članova, te 20 kandidata za Nadzorni odbor, koji broj 11 članova.  

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.