Aner Žulević za portal Klix

Treba spriječiti SDA i HDZ da ugase Finansijsku policiju, to rade zbog Sokola i Aluminija

Delegat Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Domu naroda FBiH Aner Žuljević danas će u parlementarnu proceduru uputiti dva amandmana na Prijedlog zakona o računovodstvu i reviziji FBiH koji se direktno tiču Finansijske policije u ovom entitetu.

SDA i HDZ su 2018. godine dogovorili da ugase Finansijsku policiju, i to rade izmjenama zakona o računovodstvu koji je prošao na Predstavničkom domu Federalnog parlamenta i sad dolazi na Dom naroda, smatra Aner Žuljević, delegat SDP-a u Domu naroda FBiH.

“Ukoliko se usvoje takve izmjene, tužilaštvo neće više imati alat za finansijske istrage, koje sad vrši nalozima preko Finansijske policije u skladu sa postojećim zakonom. Očigledno je da se radi o političkoj osveti za Soko, Aluminij, Operatora i sve druge istrage koje su rađene”, kaže za Klix.ba Žuljević.

Žuljević u obrazloženju kaže kako navednim članovima Prijedloga zakona, data su isključiva ovlaštenja Poreznoj upravi FBiH za vršenje nadzora nad odredbama zakona, iako drugim članovima Prijedloga, propisuje da nadzor vrše i druge institucije ukoliko su im posebnim propisom data ovlaštenja. Navedeno znači da su članovi 50. i 51. Prijedloga u koliziji.

“Radi se o vrlo zahtjevnim i brojnim aktivnostima koje Porezna uprava Federacije BiH, iako je i po trenutno važećem Zakonu o računovodstvu i reviziji bila ovlaštena za preduzimanje istih, iste nije provodila odnosno nije implementirala u praksi. Naime, Porezna uprava Federacije BiH je vršila samo nadzor nad uspostavljanjem sistema računovodstva i knjigovodstva, uz neke izuzetke, dok je nadzor i kontrolu nad ostalim odredbama Zakona o računovodstvu i reviziji vršila Finansijska-Financijska policija Federacije BiH”, navodi se u obrazloženju amandmana.

Kaže se i kako važeći Zakon o računovodstvu i reviziji propisuje nadležnost i drugih institucija, te na osnovu iste je i Finansijska-Financijska policija Federacije BiH kompletan rad i kontrole izvršene pod nadzorom nadležnih tužilaštava, zahtjeva Vlade FBiH i drugih organa uprave u FBiH, vršila na temelju odredbi Zakona o računovodstvu i reviziji i Zakona o finansijskom poslovanju.

“Kao primjer navodimo kontrole pravnih lica Aluminij d.d. Mostar, Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju Mostar, Bosnalijek d.d. Sarajevo, Javna ustanova za zaštitu djece i omladine Pazarić i drugih, koje su obavljene na zahtjev nadležnih Tužilaštava, gdje se kontrolisalo kompletno finansijsko poslovanje kontrolom primjene odredbi Zakona o računovodstvu i reviziji i Zakona o finansijskom poslovanju”, smatra Žuljević.