Ministar odbrane BiH Zukan Helez

Treba se utvrditi kako su ruski špijuni ušli u BiH i ko je napravio propust

Ministar odbrane BiH Zukan Helez kazao je da je tim Oružanih snaga BiH spreman da krene u Maroko kao ispomoć nakon razornog zemljotresa ali da za sada još nema poziva za pomoć iz Maroka. Ranije su timovi išli u Tursku i Sloveniju.

“Mi smo spremni da pošaljemo tim koji može vaditi iz ruševina. Ali moramo čekati poziv. Ambasada u Španiji pokriva i Maroko i kada oni kažu da može mi smo spremni”, kazao je Helez.

Za odlazak tima OS BiH u Maroko potrebna je odluka Predsjedništva BiH. Zukan smatra da niko neće praviti problem s odlaskom tima OS BiH u Maroko.

Ministar odbrane najavio je isporuku američkih helikoptera čija primjena je široka. Nije želio precizirati datum isporuke, ali je istakao da će isporuka biti sukcesivna.

Kada je riječ o ruskim helikopterima Zukan je kazao da se oni više ne upotrebljavaju.

“Ako želimo u NATO savez mi ne možemo koristiti ruske helikoptere. Stavili smo ih ad acta i ne koriste se. Neće ići na remont jer su neupotrebljivi i više ne bi mogli ići u pogon”, kazao je Helez u emisiji Istraga sedmice s Avdom Avdićem.

Kada je riječ o ulasku ruskih špijuna u BiH koji su protjerani iz drugih država, Helez je kazao da će utvrditi kako se to dogodilo i ko je napravio propust.

“Nije to sve do ministra vanjskih poslova, ali ima tamo hijerarhija mora se utvrditi čija je odgovornost”, kazao je Helez.

Kazao je da ga više ne pozivaju da bude na razgovorima državne koalicije, a i da nema neku pretjeranu želju.

“Ako me pozovu ići ću. Ja po savjesti radim za ovu državu i znam šta mi je cilj – to je država BiH. Ja nisam u pregovaračkim timovima”, kazao je.

U emisiji ‘Istraga sedmice’, komentarisao je i blokiranje međuentitestkih linija.

Rekao je da je blokiranje granica jednako sukobu.

“EUFOR ima svoje procjene. Oni su procijenili da je to neozbiljno. Dodik je govorio da će izvesti policiju. Objasnio sam mu šta bi se desilo, da ne bi bilo ni te policije ni entiteta. Ne damo svoje. Da je bilo ozbiljnije ne bi tako prošlo. Nisu bili sigurni kako ćemo reagovati. To je sukob da blokirate. On je izveo par svojih poslušnika”, govori Helez.

U nastavku emisije govorio je o tome kako je protekao sastanak sa zamjenikom ministra odbrane Republike Turske.

“Kad sam bio u Turskoj, dali su mi imena visokih zvaničnika BiH za koje smatraju da su gulenovci. Kad sam pitao ministra zašto ulažu više u Srbiju nego u BiH, rekao je da držimo ljude koju su opasni po nas. Dali su mi neko ime – govori Helez.

Na pitanje da li je u pitanju Alija Kožljak, šef kabineta Denisa Bećirovića, Helez je rekao da su to vojna lica sadašnja ili bivša.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.