Ernest Imamović za Radio Sarajevo

Tražit ćemo poništenje povećanja plaća od 10 posto zastupnicima iz BPK

Kao mjera borbe protiv koronavirusa, u brojnim svjetskim zemljama smanjenja su primanja političarima. No, u Bosni i Hercegovini, primanja parlamentaraca, čiji su rezultati rada upitni, a zasjedanja rijetka, ostala su ista, a parlamentarci iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde (BPK) otišli su i korak dalje – njima će plaća biti povećana za 10 posto!

Naime, po hitnom postupku, Skupština BPK Goražde prije dva dana na vanrednoj sjednici usvojila je Zakon o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće u cilju prevazilaženja negativnih posljedica pojavom pandemije COVID-19.

Odluka iz 2014.

Po skraćenom postupku razmatran je i usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o naknadama plaća poslanika i plaćama funkcionera. Zakonom je predviđeno smanjenje osnovne plaće za imenovane funkcionere za 10 posto u periodu trajanja stanja nesreće izazvane pojavom pandemije koronavirus i mjesec dana nakon prestanka, a sredstva će biti uplaćena u poseban fond za pomoć privrednim subjektima, odnosno za subvencije poduzetništvu i obrtu, privatnim preduzećima i poduzetnicima. O čemu se ovdje radi?

Kada su bili protesti 2014. plaće izabranim zvaničnicima su umanjene za 10 posto, a novim izmjenama Zakona u članu 2 taj stav je preformulisan na način da je ponovljeno umanjenje od 10 posto, ali koje prestaje prolaskom koronavirusa.

Na ovaj način koji je usvojen na sjednici, zahvaljujući koronavirusu ukida se umanjenje od 10 posto tako da će u konačnici plaća izabranim zvaničnicima biti veća za taj iznos.
Kako je za Radiosarajevo.ba rekao Ernest Imamović, zastupnik SDP-a u Skupštini BPK, ono što je bilo poznato zastupnicima prilikom glasanja jeste da se plaća umanjuje za 10 posto tokom krize zbog koronavirusa, ali ne i da ona poništava odkluku iz 2014.

Kako je za Radiosarajevo.ba rekao Ernest Imamović, zastupnik SDP-a u Skupštini BPK, ono što je bilo poznato zastupnicima prilikom glasanja jeste da se plaća umanjuje za 10 posto tokom krize zbog koronavirusa, ali ne i da ona poništava odkluku iz 2014.

Hrabrost i smijelost

„Vjerujem da ćemo na narednoj sjednici preinačiti tu odluku. Niko nije obratio pozornost na taj član 2. koji van snage stavlja odluku od 2014. i tu je došlo do komplikacija. Ovakvu odluku koja s pravne strane poništava onu iz 2014. vjerovatno nije uočila ni Administrativna komisija”, kazao je Imamović.

Naredna sjednica je 29. maja i vidjet ćemo da li će ova odluka ostati na snazi, poručio je on.

“Ona nije jasno definisana do naredne sjednice. Opozicija će staviti ovo na razmatranje i ne vjerujem da će neko imati hrabrosti i smjelosti u BPK da podrži ovakvu sramotnu odluku kojom bi, u konačnici, plaća zastupnicima bila povećana za 10 posto“, rekao je Imamović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu