Tražimo usklađivanje penzija s indeksom rasta cijena hrane

U organizaciji Foruma lijeve inicijative u Zavidovićima je održan Okrugli stol na temu „Nejednakosti i nepravde u sistemu penzionog osiguranja“.

Učešće na okruglom stolu uzeli su zastupnici SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Elvir Karajbić i Damir Mašić, te predsjednica Foruma seniora SDP BiH Suada Hadžović.

Uvodničari su prisutne upoznali o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u FBiH, te o amandmanima koje je uputio Klub SDP-a, a koji predviđaju usklađivanje penzija u FBiH sa kretanjima indeksa hrane, umjesto sa opštim indeksom.

Penzije u FBiH se svake godine usklađuju na osnovu dva indikatora i to realnog bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena. Do usklađivanja dolazi ukoliko je u prethodnoj godini ostvarena stopa realnog rasta bruto domaćeg proizvoda i ukoliko je došlo do povećanja indeksa potrošačkih cijena.

Indeks potrošačkih cijena u Federaciji Bosne i Hercegovine izračunava se na osnovu reprezentativne liste proizvoda koju čini 619 proizvoda, pa čak i kad rastu cijene hrane, cijene nekih drugih proizvoda padaju i tako dolazimo do toga da je ukupni index potrošačkih cijena nizak ili negativan. Prošle godine su cijene hrane rasle za šest posto, dok je ineks potrošačkih cijena porastao za 1%. Te se prema sadašnjem zakonu nije moglo desiti usklađivanje penzija sa realnim troškovima života.

Obzirom na iznose penzija i veliki broj penzionera koji primaju zajamčenu penziju i manju, te nivo rasta indeksa hrane sa očekivanim rastom i u narednom periodu, predlaženo je da se izmjeni postojeći zakon i dozvoli usklađivanje penzija u FBiH sa kretanjima indeksa hrane umjesto sa indeksom potrošačkih cijena jer u praksi penzioneri najveći dio svojih penzija troše upravo na hranu.

Ovim amandmannima predviđeno je da se penzije 15. aprila svake godine usklađuju na način da se usklađivanje vrši u visini zbira 50 posto procenata porasta indeksa potrošačkih cijena hrane.

Nakon uvodnih izlaganja i diskusije istaknuta je puna podrška prisutnih SDP-ovim amandmanima na izmjene postojećeg zakona.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.