Damir Mašić

Tražimo smjenu Sebije Izetegović

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH predložit će dva zaključka koja se odnose na smjenu direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebije Izetbegović.
Prvi zaključak glasi: “Zastupnički dom Parlamenta Federacije BIH zadužuje Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu da Sebiju Izetbegović odmah razriješi dužnosti generalnog direktora”, a drugi: “Zastupnički dom Parlamenta Federacije BIH zadužuje Vladu Federacije BiH da razriješi Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ukoliko Sebiju Izetbegović ne razriješi dužnosti generalnog direktora”.

Zastupnik SDP-a Damir Mašić napisao je u obrazloženju zahtjevu da su jučer održani protest pacijenata na onkološkoj klinici UKCS zbog činjenice da su dobili otpusna pisma prije isteka njihovog liječenja. Razlog otpuštanja pacijenata iz UKCS je nemogućnost njihovog liječenja, odnosno činjenica da niti jedan od aparata za zračenje na UKCS nije u funkciji.

“Pacijenti su doslovno istjerani sa klinike i upućeni da se sami liječe, odnosno da pronađu aparat za zračenje u nekom drugom kliničkom centru. Nakon što su mediji objavili da su pacijenti istjerani sa klinike i da su im data otpusna pisma, pacijenti su isto tako na silu vraćeni na kliniku kako bi prekinuli proteste. Također, pacijenti su posebno istaknuli jako loše stanje u kojem se nalazi Klinika za onkologiju, teške higijenske uslove te da su bili prisiljeni sami kupovati i hranu i lijekove”, naveo je Mašić.

On ističe da problem potpunog nedostatka lijekova i druge potrebne medicinske opreme na UKCS poznat je svakome ko je imao nesreću da se mora liječiti na UKCS u toku mandata direktorice Izetbegović, ali i sveukupnoj javnosti.

“Poznata je činjenica da se UKCS nalazi u finansijskim problemima i dugovanjima ali neljudskost sa kojom aktuelni menadžment nastoji riješiti ta dugovanja nije zabilježena. Nedopustivo je da se vrše uštede na račun pacijenata koji zbog takvog ponašanja trpe ogromne zdravstvene posljedice”, rekao je Mašić.

Mašić je naveo i da generalna direktorica kontinuirano nanosi štetu ugledu institucije UKCS. Kako kaže, dovoljno je spomenuti krajnje neprimjeren i uvredljiv odnosa prema novinarima ili npr. očito nezakonito korištenje službenog automobila Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Rad generalne direktorice je zbog svega navedenog krajnje štetan kako po same pacijente tako i po UKCS. Primarna dužnost zdravstvenih ustanova jeste osiguravanje adekvatne brige o pacijentima. Iz dosadašnjeg iskustva i pomenutih primjera potpuno se jasno da se aktuelni menadžment KCUS-a uopćte ne rukovodi tim principom, već se vodi isključivo željom za ostvarenje profita”, kazao je Mašić.

(Izvor: Klix)

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.