Zastupnici SDP-a u Parlamentu FBiH

Tražimo pošten odnos HEP-a prema Livnu i Tomislavgradu

Zastupnici SDP-a u Parlamentu FBiH Irfan Čengić i Ivan Boban te zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona 10 Jugo Brdar danas su boravili u Livnu i Tomislavgradu gdje su se susreli sa predstavnicima lokalne i županijske vlasti.

Razlog posjete je Prijedlog zakona koji je upućen u parlamentarnu proceduru, a kojim bi se dopunio postojeći Zakon o izdvajanju i usmjeravanju djela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata.

U konkretnom slučaju ovaj Prijedlog je iniciran zbog korištenja kapaciteta Buškog jezera od strane HEP-a gdje je do sada HEP Livnu i Tomislavgradu uplaćivao sredstva na ime količine proizvedene el. energije ili iskorištene vode ali se u obzir nije uzimala potopljena površina kao parametar.

“Radi o 5670 hektara potopljene površine, a ovim Prijedlogom je predviđena naknada od 1500 KM po hektaru. Na ovakav način Livno i Tomislavgrad bi dobili poštenu naknadu i znatno veća sredstva u svom Proračunu.” Ističe zastupnik Boban.

“Podržavam zakon kojim bi Hrvatska plaćala potopljeno zemljište za Buško jezero. Ovo nije nikakva priča na relaciji Sarajevo-Zagreb, ovo je bitka za fer i poštenu odštetu građanima Livna i Tomislavgrada. Kao predsjednik Komisije za lokalnu samoupravu PD Parlamenta FBiH ću podržavati ovaj zakon jer značajno jača budžete lokalnih zajednica” istakao je Čengić prilikom posjete.