Zastupnici SDP-a u Parlamentu FBiH

Tražimo pošten odnos HEP-a prema Livnu i Tomislavgradu

Zastupnici SDP-a u Parlamentu FBiH Irfan Čengić i Ivan Boban te zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona 10 Jugo Brdar danas su boravili u Livnu i Tomislavgradu gdje su se susreli sa predstavnicima lokalne i županijske vlasti.

Razlog posjete je Prijedlog zakona koji je upućen u parlamentarnu proceduru, a kojim bi se dopunio postojeći Zakon o izdvajanju i usmjeravanju djela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata.

U konkretnom slučaju ovaj Prijedlog je iniciran zbog korištenja kapaciteta Buškog jezera od strane HEP-a gdje je do sada HEP Livnu i Tomislavgradu uplaćivao sredstva na ime količine proizvedene el. energije ili iskorištene vode ali se u obzir nije uzimala potopljena površina kao parametar.

“Radi o 5670 hektara potopljene površine, a ovim Prijedlogom je predviđena naknada od 1500 KM po hektaru. Na ovakav način Livno i Tomislavgrad bi dobili poštenu naknadu i znatno veća sredstva u svom Proračunu.” Ističe zastupnik Boban.

Predlagači zakona su zastupnici Petar Galić i Ante Baković koji su ovom prilikom zajedno sa načelnikom Općine Tomislavgrad Ivanom Buntićem obrazložili važnost ovog zakona za lokalne zajednice Livna i Tomsilavgrada

“Podržavam zakon kojim bi Hrvatska plaćala potopljeno zemljište za Buško jezero. Ovo nije nikakva priča na relaciji Sarajevo-Zagreb, ovo je bitka za fer i poštenu odštetu građanima Livna i Tomislavgrada. Kao predsjednik Komisije za lokalnu samoupravu PD Parlamenta FBiH ću podržavati ovaj zakon jer značajno jača budžete lokalnih zajednica” istakao je Čengić prilikom posjete.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.