KO SDP SBK

Tražimo ostavke svih odgovornih za nesreću u školi u Turbetu

Gotovo svakodnevno medije ispunjavaju vijesti o tragedijama u kojima nestaju ljudski životi. Životi djece, braće i sestara, očeva i majki, prijatelja, komšija. Životi nestaju u nesrećama, nestručnom liječenju, nedostatku lijekova, nerazjašnjenim ili nikad procesuiranim ubistvima. Životi nestaju, i kako to obično kod nas biva, niko nije ni kriv ni odgovoran. Ali samo ako si dio vlasti ili dio tala. Tada si iznad svega, a cijela stranačka mašinerija se digne da te opravda i kaže kako treba pustiti porodicu da oplače svoje najbliže u samoći,te da se cijela stvar ne ispolitizira zbog dnevne populističke koristi. Demobilisani borci u zatvor idu zbog usječenog metra drva u šumi, a pojedinci se i sa ubistvima izvuku uslovnom kaznom i onda vrate na funkcije.

Tako su nam otišli i Dženan i David, i Selma i Edita, i još nebrojena djeca. Njihovi roditelji još traže istinu i pravdu, ali koliko je još u javnosti zaboravljenih dječaka i djevojčica čijim roditeljima ostaje samo neopisiva bol i tuga koju kriju u svoja četiri zida. Bol koju sad preživljavaju roditelji malog Ahmeda čiju je veselu igru sada zamijenio plač i tišina. Tragedija u kojoj nema krivca, ali u kojoj ima mnogo saučesnika. Tragedija u kojoj svi saosjećaju i onda se to isto veče zabavljaju na otvaranju novih kafana. Tragedija koja sve boli, ali ne zaslužuje ni dan žalosti u gradu koji je odavno oguglao na bilo kakvo saosjećanje i samilost prema onima kojima je potrebna.

Jedna mladost, bezbroj snova i želja su zaustavljeni na samom početku. To niko me može vratiti. Ali se trebaju i moraju spriječiti novi i slični slučajevi, ljudima se treba i mora vratiti vjera u pravdu i državu. Ili ćemo dočekati da i naše dijete postane žrtva sistema u kome sve što visi i otpada, gdje će roditelji svakodnevno strahovati kad pošalju dijete u školu, ili će se očekivati od roditelja da svaki put provjeravaju sigurnost školskih prostorija za svoju djecu?

Mislimo da je krajnje vrijeme da odgovorni preuzmu odgovornost za svoje funkcije, a ne samo beneficije i enormna primanja koja crpe iz svoje stranačke podobnosti i rodbinskih veza, a ne stručnosti i kvaliteta rada. Zbog toga smatramo i tražimo da svi odgovorni za ovu tragičnu nesreću iz moralnih i ljudskih razloga podnesu ostavke na svoje funkcije – direktorica škole u Turbetu Mediha Riđić, Ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona Bojan Domić i premijer Vlade Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo. Da živimo u nekoj od zemalja Zapadne Evrope svi oni bi već podnijeli neopozive ostavke na svoje funkcije. I onda se pitamo zašto godišnje Bosnu i Hercegovinu napusti oko 100.000 njenih građana. Vrijeme je građanima Bosne i Hercegovine vratimo nadu da će se stanje u našoj zemlji promijeniti nabolje, a ne nuditi im jednosmjernu kartu za zemlje Zapadne Evrope. Ili ćemo čekati da se ovako nešto desi i našem djetetu?


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu