KO SDP SBK

Tražimo ostavke svih odgovornih za nesreću u školi u Turbetu

Gotovo svakodnevno medije ispunjavaju vijesti o tragedijama u kojima nestaju ljudski životi. Životi djece, braće i sestara, očeva i majki, prijatelja, komšija. Životi nestaju u nesrećama, nestručnom liječenju, nedostatku lijekova, nerazjašnjenim ili nikad procesuiranim ubistvima. Životi nestaju, i kako to obično kod nas biva, niko nije ni kriv ni odgovoran. Ali samo ako si dio vlasti ili dio tala. Tada si iznad svega, a cijela stranačka mašinerija se digne da te opravda i kaže kako treba pustiti porodicu da oplače svoje najbliže u samoći,te da se cijela stvar ne ispolitizira zbog dnevne populističke koristi. Demobilisani borci u zatvor idu zbog usječenog metra drva u šumi, a pojedinci se i sa ubistvima izvuku uslovnom kaznom i onda vrate na funkcije.

Tako su nam otišli i Dženan i David, i Selma i Edita, i još nebrojena djeca. Njihovi roditelji još traže istinu i pravdu, ali koliko je još u javnosti zaboravljenih dječaka i djevojčica čijim roditeljima ostaje samo neopisiva bol i tuga koju kriju u svoja četiri zida. Bol koju sad preživljavaju roditelji malog Ahmeda čiju je veselu igru sada zamijenio plač i tišina. Tragedija u kojoj nema krivca, ali u kojoj ima mnogo saučesnika. Tragedija u kojoj svi saosjećaju i onda se to isto veče zabavljaju na otvaranju novih kafana. Tragedija koja sve boli, ali ne zaslužuje ni dan žalosti u gradu koji je odavno oguglao na bilo kakvo saosjećanje i samilost prema onima kojima je potrebna.

Jedna mladost, bezbroj snova i želja su zaustavljeni na samom početku. To niko me može vratiti. Ali se trebaju i moraju spriječiti novi i slični slučajevi, ljudima se treba i mora vratiti vjera u pravdu i državu. Ili ćemo dočekati da i naše dijete postane žrtva sistema u kome sve što visi i otpada, gdje će roditelji svakodnevno strahovati kad pošalju dijete u školu, ili će se očekivati od roditelja da svaki put provjeravaju sigurnost školskih prostorija za svoju djecu?

Mislimo da je krajnje vrijeme da odgovorni preuzmu odgovornost za svoje funkcije, a ne samo beneficije i enormna primanja koja crpe iz svoje stranačke podobnosti i rodbinskih veza, a ne stručnosti i kvaliteta rada. Zbog toga smatramo i tražimo da svi odgovorni za ovu tragičnu nesreću iz moralnih i ljudskih razloga podnesu ostavke na svoje funkcije – direktorica škole u Turbetu Mediha Riđić, Ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona Bojan Domić i premijer Vlade Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo. Da živimo u nekoj od zemalja Zapadne Evrope svi oni bi već podnijeli neopozive ostavke na svoje funkcije. I onda se pitamo zašto godišnje Bosnu i Hercegovinu napusti oko 100.000 njenih građana. Vrijeme je građanima Bosne i Hercegovine vratimo nadu da će se stanje u našoj zemlji promijeniti nabolje, a ne nuditi im jednosmjernu kartu za zemlje Zapadne Evrope. Ili ćemo čekati da se ovako nešto desi i našem djetetu?

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.