Tražimo hitnu sjednica Parlamenta FBiH zbog ispitivanja javnih nabavki i sprečavanja nezakonitih radnji

Zahtjev je upućen predsjedavajućem Mirsadu Zaimoviću (SDA) sa tačkom dnevnog reda: “Potencijalne nepravilnosti i nezakonitosti u radu Vlade FBiH i Federalne uprave civilne zaštite”.

Cilj hitne sjednice je, navide, zaustavljanje nezakonitih radnji i sprečavanje opasnosti po život građana Federacije BiH, kao i sprečavanje nanošenja ogromne materijalne štete.

Zahtjev su potpisali zastupnici iz klubova SDP-a, Naše stranke, NiP-a, NB-a, PDA i A-SDA.

Tekst zahtjeva

Predsjedavajući,Ovim putem Vam, na osnovu člana 98. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, upućujem zahtjev za održavanje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, sa tačkom dnevnog reda:

Potencijalne nepravilnosti i nezakonitosti u radu Vlade FBiH i Federalne uprave civilne zaštite. Cilj hitne sjednice je zaustavljanje nezakonitih radnji i sprečavanje opasnosti po život građana Federacije BiH, kao i sprečavanje nanošenja ogromne materijalne štete.

Obrazloženje:

Za hitnu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine tražimo da pripremi opsežnu, cjelovitu informaciju o svim provedenim javnim nabavkama u institucijama i organima entiteta, planu utroška kreditnih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda i sredstava Evropske unije, kao i o svim dodijeljenim sredstvima na osnovu grantova ili drugih oblika subvencija od dana proglašenja stanja nesreće na području Federacije Bosne i Hercegovine do dana podnošenja ovog zahtjeva. Informacija treba sadržavati podatke o subjektima kojim su sredstva dodijeljena po iznad navedenim osnovama, razlozima i kriterijima za dodjelu sredstava, te predviđenim mjerama nadzora utroška dodijeljenih sredstava, ukoliko se radi o grantovima, poticajima i drugim vidovima subvencija.

Zahtjev za održavanje hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine smatramo opravdanim i utemeljenim imajući u vidu više spornih odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i drugih federalnih organa i institucija, a posebno sljedećih:

– Odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o raspodjeli novca općinama i gradovima u borbi protiv koronavirusa u visini od 21 miliona KM, koja je zbog očitog pristrasnog pristupa i odsustva bilo kakvih kriterija, izazvala opravdan gnjev javnosti, nakon čega je ista i povučena;

– Odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o nabavci testova za virus COVID-19 posredstvom preduzeća registrovanog za obavljanje drvoprerađivačke djelatnosti;

– Netransparentan i vaninstitucionalni način dogovaranja raspodjele kreditnih sredstava MMF-a, s obzirom da u samoj proceduri nisu učestvovali organi i institucije države Bosne i Hercegovine i entiteta Federacije Bosne i Hercegovine, a namjena i raspodjela sredstava do dana podnošenja ovog zahtjeva nisu pojašnjeni Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i građanima;

– Nabavka neadekvatnih, neatestiranih respiratora po cijeni većoj od tržišne, izvršena posredstvom subjekta “FH Srebrena malina”, čija osnovna djelatnost je uzgoj voća, popraćena nizom drugih propusta i malverzacija u toku same procedure, poput naknadnog pribavljanja saglasnosti Agencije za lijekove za interventni uvoz medicinske opreme, neplaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV), nemogućnosti servisiranja nabavljene medicinske opreme, itd.;

Poštovani Predsjedavajući,

Pozivam Vas da sjednicu zakažate odmah, kako bi se stekao uvid u načine trošenja javnog novca, te potencijalno spriječile nove malverzacije na štetu ekonomskih interesa i zdravlja građana Federacije Bosne i Hercegovine u vrijeme pandemije virusa COVID-19, te kako ovo zakonodavno tijelo ne bi prešutno bilo saučesnik u spomenutim radnjama, te kako bi, kao zastupnici direktno izabrani od strane građana radili u njihovom interesu, i spriječili moguće tragiče posljedice.

S poštovanjem,

zastupnik/zastupnica u PDPFBiH


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu