OO SDP BIH Velika Kladuša

Tražimo hitno sazivanje redovne sjednice OV Velika Kladuša

Pozivamo Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša da bez odlaganja hitno sazove redovnu sjednicu Općinskog vijeća sa dnevnim redom koji je usvojen krajem prošlog mjeseca na sjednici Kolegija Općinskog vijeća.

Kolegij Općinskog vijeća se usaglasio da se na narednoj sjednici Općinskog vijeća razmatraju izuzetno bitni izvještaji kao što je: izvještaj o radu i poslovanju JKUP Komunalije, d.o.o. Velika Kladuša, izvještaj o izvršenju Budžeta za 2017. godinu, izvještaj o izvršenju Budžeta za prvih šest mjeseci 2018. godine i Revizorski izvještaj.

Ono što je naročito bitno jeste Revizorski izvještaj o stanju i utrošku sredstava iz Budžeta Općine Velika Kladuša kojim su zvanični revizori utvrdili ogromne nepravilnosti u utrošku budžetskih sredstava. Stoga nam nije jasno zašto predsjedavajući Općinskog vijeća odbija sazvati sjednicu na kojoj bi Općinski načelnik imao priliku osporiti ili potvrditi nalaze revizora. Zabrinjavajuće je da to Općinski načelnik već nije učinio, što upućuje na spregu i zajednički naum Predsjedavajućeg Općinskog vijeća i Općinskog načelnika da se revizorski izvještaj zataška i sakrije od Općinskog vijeća i građana.

Sramotno je da je zadnja redovna sjednica Općinskog vijeća održana još u mjesecu aprilu. To je grubo kršenje Poslovnika o radu Općinskog vijeća kojim je propisano da se redovne sjednice moraju održavati minimalno jednom mjesečno. Suprotno tome, Općinsko vijeće nije održalo nijednu redovnu sjednicu već pet mjeseci.

Podsjećamo Predsjedavajućeg Općinskog vijeća da je obaveza Općinskog načelnika da podnosi izvještaje Općinskom vijeću, te da je obaveza Općinskog vijeća da prati rad Općinskog načelnika i da poduzima određene mjere u cilju zaštite svojih građana. Svako suprotno činjenje je protuzakonito i podliježe krivičnoj odgovornosti.

Stoga ne vidimo nikakav razlog da Predsjedavajući Općinskog vijeća ne sazove redovnu sjednicu na kojoj bi građani i Općinsko vijeće imali priliku da se na ispravan način informišu o utrošku javnih sredstava. Time bi se osporile ili potvrdile glasine o nezakonitom trošenju Budžetskih sredstava, a Predsjedavajući negirao slutnje da pomaže Općinskom načelniku u zataškavanju nezakonitog trošenja Budžeta Općine Velika Kladuša.