Tražimo hitne sjednice vlada i parlamenata na svim nivoima zbog poskupljenja

Socijaldemokratska partija BiH je mjesecima ukazivala na pogubnost usvajanja akciza, zbog činjenice da će direktna posljedica rasta cijene goriva biti i lančana poskupljenja, što će pogoršati ionako lošu socijalnu sliku naše zemlje i urušiti dodatno životni standard stanovništva.

Tada su iz SDA, HDZ i SNSD isticali kako to nije tačno, da želimo blokirati silne investicije koje samo oni vide, da želimo preplašiti građane jer neće biti nikakvih poskupljenja.

Jučer su se građani još jednom mogli uvjeriti ko je govorio istinu, a ko ih je po ko zna koji put slagao. Politika akcizne koalicije (SDA, SBB, HDZ, SNSD i HDZ 1990) pokazala se na djelu, jer smo svjedočili povećanju cijena goriva većim od onih koje je zakon predvidio, što je nova pljačka građana ove zemlje u režiji onih koje su ti građani birali.

Dodatno pojašnjenje koje smo čuli iz Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada, kako se predviđene akcize neće koristiti za izgradnju novih dionica autoputa, pokazuje kriminalni karakter ove vlasti, koja je mjesecima obećavala kako je usvajanje akciza ključ za pokretanje investicija.

Još jednom se potvrdilo da smo bili u pravu od početka, kada smo isticali da se radi o kombinaciji prevare i pljačke građana. Danas je potpuno očito kako su i pohvale predstavnika međunarodne zajednice, ustvari, samo zbog činjenice da su u uvođenju akciza vidjeli dodatne garancije za povrat kredita. Izostanak njihove reakcije na ovakve izjave domaćih zvaničnika pokazuje da su i oni to znali i svjesno učestvovali u ovoj obmani cijelo vrijeme.

Iako je teško očekivati da oni koji su osmislili ovu pljačku sada reaguju, želimo još jednom bar pokušati probuditi svijest kod onih koji unutar vlasti još imaju bar malo savjesti. Zato tražimo od vlada na svim nivoima da hitno sazovu sjednice sa samo jednom tačkom dnevnog reda: “posljedice poskupljenja i donošenje mjera za ublažavanje i anuliranje efekata poskupljenja”.

S obzirom da je kompletan proces siromašenja građana u proceduri usvajanja zakona imao iza sebe pet upornih zasjedanja parlamenta, zahtijevamo da se sazovu i vanredne sjednice državnih i entitetskih parlamenata u cilju analize efekata poskupljenja na životni standard građana i donošenja konkretnih mjera za ublažavanje efekata poskupljenja, naročito na najsiromašnije kategorije stanovništva, poput nezaposlenih i penzionera sa minimalnim penzijama.

Očekujemo od inspekcijskih organa da u periodu pred nama aktivnom ulogom zaštite građane kroz zakonske instrumente nadzora i kontrole cijena koji im stoje na raspolaganju, te o svojim aktivnostima redovno obavještavaju javnost.

Pozivamo nadležna tužilaštva da što prije ispitaju i utvrde da li uvođenje dodatnih akciza ima elemente krivičnog djela, s obzirom da je danas više nego jasno kako se radilo o svjesnoj prevari, laži i zloupotrebi položaja.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.