Tražimo da Vlada FBiH spriječi zloupotrebu javnih institucija za finansiranje paradržavnih projekata

Povodom najave da će putem javnog federalnog preduzeća Elektroprivrede HzHB biti omogućeno plaćanje pretplate za tzv. RTV Herceg-Bosne, zahtijevamo od Vlade FBiH da hitno reaguje i spriječi nezakonitu zloupotrebu javnih institucija za finansiranje privatnih projekata kojim se afirmišu paradržavni projekti i paralelizmi.

Radi se o očitom, skandaloznom pokušaju zloupotrebe javnog preduzeća u vlasništvu svih građana FBiH za finansiranje privatnih preduzeća u vlasništvu klike bliskoj HDZ-u, medija koji već svojim imenom promiče neustavne kategorije i osuđene projekte iz prošlosti.

Jasno je da HDZ i ovim putem igra na emocije i na priču o hrvatskim interesima kako bi omogućio finansiranje projekta u vlasništvu uske interesne skupine i njihovo bogaćenje. Međutim, Vlada FBiH ima ustavnu obavezu da spriječi ovakvu jasnu, javnu uzurpaciju javnih resursa za finansiranje parasistemskih aktivnosti.

Ovaj čin koji po svim svojim elementima ima odlike propalog projekta uspostave samouprave, čiji su akteri osuđeni na zatvorske kazne, također mora dobiti svoj sudski epilog. Pravosuđe mora reagovati brzo i energično i spriječiti i sankcionisati novo rušenje pravnog poretka.

Činjenica da je ovaj neustavni dogovor najavljen putem nevladine udruge HNS koja se promiče u nositelja aktivnosti stavljanja javnog preduzeća u funkciju jedne političke i interesne grupacije nije ništa drugo osim rušenje ustavnog poretka Federacije BiH.

SDP BiH zato traži od SDA-ovog premijera Fadila Novalića da spriječi zloupotrebu preduzeća pod upravom Vlade FBiH, a od državnog tužilaštva tražimo da odmah pokrene aktivnosti na identificiranju i procesuiranju svih uključenih u pokušaj uzurpacije javnih preduzeća za finansiranje vaninstitucionalnog, neustavnog djelovanja.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.