Damir Mašić

Tražimo da se na sjednici Parlamenta FBiH razmatra stanje na KCUS-u

“Javnost u BiH iz dana u dan svjedoči uznemirujućim informacijama o dešavanjima na KCUS-u. Brojne su izjave i svjedočenja pacijenata i ljekara o tome kako pacijenti i ljekari sami moraju kupovati lijekove i sredstva neophodna za liječenje i operativne zahvate. Osim toga, svakodnevno se objavljuju informacije o odlasku ljekara specijalista, koji KCUS napuštaju zbog narušenih međuljudskih odnosa, mobinga, zastrašivanja, ucjena i prijetnji”, navodi se u obrazloženju.

Dodaje se da se stanje na KCUS-u svakim danom usložnjava, dovodeći do ivice opstojnosti kvalitetnog rada.

“Prema novim saznanjima koja su zvanična, još sedam ljekara napušta KCUS zbog pritisaka menadžmenta. Odlazi 6 specijalista ortopedske hirurgije i jedan subspecijalista kardiohirurg. Odlaskom 6 ortopeda u potpunosti se dovodi u pitanje proces rada i sasvim je izvjesno da Klinika za ortopediju i traumatologiju sa kadrom koji ostaje ne može odgovoriti potrebama građanstva samo Kantona Sarajevo, a kamoli drugih kantona. Time je dovedeno u pitanje zdravlje građana, što je direktno kršenje Ustava ove zemlje”, smatra Mašić.

Mišljenja je da je još poraznije da odlazi jedan od osnivača Klinike za kardiohirurgiju, kardiohirurg koji je od maja 1997. godine zaposlen na njoj i jedini koji je mogao operirati i većim dijelom dječije kardiohirurške pacijente.

“Sve ovo protiče bez bilo kakve reakcije Federalnog ministarstva zdravstva i Vlade FBiH koja nijemo posmatra sva ova dešavanja. Krajnje je vrijeme da ministarstvo i Vlada počnu vršiti svoje zakonske obaveze te upoznaju Parlament FBiH o stanju na UKCS, kako bi se donijeli zaključci i mjere kojim bi se zaustavile očite i brojne nepravilnosti u najvećoj kliničkoj ustanovi u BiH. Parlament FBiH ima obavezu reagirati i zaštititi prava građana koji su najveće žrtve svih dešavanja na KCUS-u”, zaključeno je u obrazloženju predložene tačke dnevnog reda sjednice.

 (Klix)

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.