Saša Magazinović za N1

Tražiću da se i opozicija uključi u evropske procese BiH

Je li poruka koju smo juče dobili od Evropske komisije uspjeh ili još jedno razočarenje, očekuje li kooperativniji pristup koalicionih partnera u rješavanju preostalih prioriteta na evropskom putu, šta ukoliko do marta BiH ne uspije ispuniti zadatke koje je postavio Brisel – pitali smo Sašu Magazinovića, poslanika SDP-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine i člana Zajedničke komisije za evropske integracije.

Dva dana prije odluke u Briselu, istaknuo je Magazinović, dešavalo se mnogo toga.

“Samo dva sata prije odluke BiH je bila nigdje. Prije dva dana je stvarno bilo teško. Događaji su se smjenjivali ko na traci, postojalo je nekoliko verzija zaključaka. Nije bilo samo lobiranje iz BiH. I naši prijatelji iz inostranstva su puno učinili za BiH. Jedan visoki zvaničnik mi je poslao poruku: ‘Tanja Fajon zaslužuje spomenik u Sarajevu s obzirom kako energično se zalagala i koliko je stvari učinila u proteklih nekoliko dana’, ne sporeći sve vrijeme ono što radi za BiH i da ishod bude ovakav”, kazao je Magazinović.

Postoji li šansa da u martu dobijemo datum za otpočinjanje pregovore, pitali smo za mišljenje.

“Zavisit će od mnogo toga, zavisit će od politike, zavisit će od toga šta je urađeno, zavisit će od geopolitike. Neki od zakona su i pripremljeni. To neko vezivanje u paket, ko god to uradi, znači da svjesno opstruira evropski put, jer postoje pitanja oko kojih se nećemo složiti”, istaknuo je.

Finansijska pomoć

Komentarisao je paket zemljama regiona u iznosu od šest milijardi eura.

“Tih 6 milijardi je zaista ogromna cifra predviđena za našu regiju, 4 milijarde za projekte, 2 milijarde finansijska pomoć. Zemlje u okruženje već sada računaju na koji način će to podići BDP svake zemlje pojedinačno, i zamislite da pored vašeg budžeta, da vam da još neko jedan budžet”, kazao je.

Magazinović je dodao i da će tražiti da se i opozicija uključi u evropske procese BiH.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.