Sarajevo

Traženje rješenja za “Konjuh”

Jedna od mogućnosti za revitaliziranje ovog živiničkog kolektiva, ali i drugih u FBiH koji su u financijskim teškoćama, jeste donošenje Zakona o financijskoj konsolidaciji gospodarskih društava

Slika

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je u Sarajevu s predstavnicima “Konjuha” d.d. Živinice razgovarao o mogućim rješenjima za stanje u kojem se nalaze ovaj kolektiv i njegovih 370 uposlenih.

Jedan od problema je nabavka sirovine, a dogovoreno je da će, tim povodom, premijer Nikšić uputiti pismo Skupštini Tuzlanskog kantona kako bi se iznašla mogućnost da kantonalno šumsko poduzeće isporučuje drvne sortimente “Konjuhu”.

Prema riječima federalnog premijera, jedna od mogućnosti za revitaliziranje ovog živiničkog kolektiva, ali i drugih u FBiH koji su u financijskim teškoćama, jeste donošenje Zakona o financijskoj konsolidaciji gospodarskih društava. Ovaj bitan zakon već je prošao proceduru u Zastupničkom domu Paralmenta FBiH, a očekuje se da ga usvoji i Dom naroda.

Uskoro se očekuje da Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije raspiše javni poziv poduzećima radi dobijanja sredstava za uvezivanje radnog staža uposlenicima koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu. Ovim bi, također, bio riješen dio problema koji utječu na  poslovanje “Konjuha”, te bi bili smanjeni i ukupni socijalni problemi radnika.

U današnjem razgovoru s premijerom FBiH sudjelovali su direktor “Konjuha” Admir Suljić i predstavnici Sindikata ovog kolektiva, te predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović i predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić. Kako je zaključeno, Sindikat će se maksimalno uključiti u rješavanje problema “Konjuha”.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.