Denis Bećirović na Samitu procesa Brdo – Brijuni

Trajno zatvorimo balkansku Pandorinu kutiju

U Skoplju je održan Samit procesa Brdo – Brijuni, na kojem su prisustvovali predsjednici Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije i Kosova.

Na Samitu se obratio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

“Proces Brdo – Brijuni je važna platforma za unapređenje regionalne saradnje i dijaloga, ali i promoviranje evropskih vrijednosti i perspektive.

Vanjska politika BiH

Vanjska politika Bosne i Hercegovine temelji se na Ustavu, zakonima i drugim relevantnim državnim dokumentima.

U njima jasno piše da se zalažemo za poštivanje međunarodnog prava i fundamentalnih principa na kojima se temelje međudržavni odnosi.

Bosna i Hercegovina djeluje u skladu s obavezama iz zaključenih i prihvaćenih sporazuma i drugih međunarodnih instrumenata, kao i članstva u međunarodnim organizacijama i asocijacijama.

Država Bosna i Hercegovina posebnu važnost poklanja jačanju regionalne saradnje.

Državna politika Bosne i Hercegovine prema susjednim i drugim zemljama temelji se na:

– poštivanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta država;

– ravnopravnosti u međudržavnom odnosima;

– zabrani intervencije u unutrašnje i vanjske poslove drugih država;

– rješavanju otvorenih pitanja međudržavnim dijalogom;

– uvažavanju principa miroljubive i dobrosusjedske saradnje.

Regionalna saradnja BiH

Regionalna saradnja uopće, u bilateralnom i multilateralnom smislu, bitan je aspekt jačanja stabilnosti i sigurnosti. Aktivnim učestvovanjem Bosne i Hercegovine u regionalnim inicijativama, želimo da pozicioniramo Bosnu i Hercegovinu kao proaktivnog i konstruktivnog partnera.

Bosna i Hercegovina će nastaviti davati konkretnu podršku regionalnoj saradnji, uključujući i inicijativu Brdo-Brijuni proces, ponovo naglašavajući značaj Solunske agende za članstvo u EU i ubrzane implementacije Berlinskog procesa.

Refleksije globalnih potresa uveliko se osjete i u ovom dijelu Evrope.

Svjedočimo dubokim političkim, ekonomskim i društvenim promjenama, kako u samoj regiji, tako i na međunarodnom planu.

Ruska agresija na Ukrajinu najveći je geopolitički potres ogromnih razmjera. To nije samo rat protiv Ukrajine, već i opasna prijetnja cijelom demokratskom i slobodnom svijetu.

Nažalost, ponovo je spuštena nova gvozdena zavjesa koja je podijelila svijet na države koje poštuju univerzalne principe Ujedinjenih nacija i dostojanstvo čovjeka i države koje ne poštuju ljudska prava. Mi trebamo usmjeravati naše države prema demokratskim vrijednostima, standardima i principima.

Države Jugoistočne Evrope su na velikom ispitu.

Predstavnici ovih država odlučuju hoće li XXI. stoljeće na ovom dijelu Evrope biti stoljeće mira i razvoja ili stoljeće novih nesreća. Nijedna katastrofa u prošlom stoljeću nije nas zaobišla. Učinimo sve što je u našoj moći da u XXI. stoljeću izbjegnemo tragedije iz prethodnog stoljeća.

Kolektivno izvucimo pouke iz prošlosti, posebno iz tragičnih 1990-ih godina, i okrenimo se budućnosti. Otvorimo prostor za projekte koji donose ekonomski i svaki drugi napredak.

Jedna od pretpostavki za uspješniju saradnju u regiji je i uvažavanje sljedećeg principa: sve što ne želimo da se događa u našim državama, ne činimo to ni drugim. Kada ovaj princip implementiramo reducirat ćemo veliki broj problema.

Pred nama su važna pitanja: Kako naprijed? Šta činiti? Šta ponuditi ljudima koji žive u našoj regiji?

Za početak, ponudimo viziju regije XXI. stoljeća. Pokažimo dobar put u ovim turbulentnim vremenima.

Težimo ka izgradnji demokratskih i slobodnih država, članica evropske i evroatlantske porodice zemalja, u kojima se slobodno razvijaju i poštuju različiti identiteti ― državni, etnički, vjerski, regionalni, socijalni i drugi, ali i uvažava zajednički evropski identitet.

To je vizija ekonomski i institucionalno razvijenih država, orijentiranih ka saradnji, razvoju, miru, s društvima baziranim na znanju.

Naša različitost bogatstvo i prednost

Objasnimo ljudima u regiji da je naša različitost bogatstvo i prednost, a ne prokletstvo i slabost.

Uspostavimo obrazovne sisteme koji će mlade generacije odgajati za mir i toleranciju, a ne za konflikt i mržnju.

Kao države koje se uvažavaju i sarađuju imamo šansu za progres u XXI. stoljeću, konfrontirani osuđeni smo na stagnaciju.

Za naše neuspjehe ne trebamo tražiti alibi u drugima. Primjenjujmo skandinavski model saradnje, a ne balkanski. Naša budućnost je u našim rukama.

Bosna i Hercegovina podržava projekte koji doprinose razvoju i jačaju životni standard građana.

Iskoristimo Energetski paket podrške Evropske unije (EU) za pomoć zemljama Zapadnog Balkana u rješavanju energetske krize.

Poboljšanje energetske efikasnosti i izgradnja kapaciteta, kao odgovor na klimatske promjene, poput nedavnih velikih poplava u Sloveniji i Hrvatskoj, su zajednički izazovi sa kojim se suočava cijela regija i EU te kao takvi zahtijevaju naš jedinstven pristup.

Cilj – dovršetak izgradnje Koridora 5c

Bosna i Hercegovina je opredjeljena da učestvuje u energetskoj tranziciji ka zelenim izvorima energije. Na tom planu veoma nam je važna pomoć EU u pravednoj energetskoj tranziciji, koja će umanjiti socijalni udar.

Naš cilj je intenziviranje radova na razvoju transportne mreže i dovršetka izgradnje Koridora 5c, ali i otpočinjanju rada na jadransko-jonskoj cesti kroz Bosnu i Hercegovinu. Svi zajedno trebamo raditi na infrastrukturnom, energetskom i ekonomskom povezivanju država Zapadnog Balkana sa EU.

Foto: Predsjedništvo BiH: Denis Bećirović u Skoplju

Članstvo država Zapadnog Balkan u EU predstavlja nezamjenjiv okvir za jačanje mira i stabilnosti u Evropi.

Preuzeli smo obavezu da zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku usklađujemo sa EU. Tu obavezu moramo poštovati i pokazati da smo kredibilni partneri.

Proces proširenja Evropske unije

Smatram da su važni i ohrabrujući glasovi najviših zvaničnika EU koji zagovaraju ne samo ubrzanje procesa evropskih integracija, nego i jedan drugačiji pristup procesu proširenja. Takav pristup, koji u potpunosti podržavam, podrazumijeva olakšan pristup strukturnim i kohezionim fondovima EU za države u procesu proširenja, kao i veću participaciju u radu institucija EU. To je najbolji način da smanjimo ekonomski jaz u odnosu na EU, izgradimo infrastrukturu, otvorimo radna mjesta i smanjimo odlazak mladih.

Trajno zatvorimo balkansku Pandorinu kutiju.

Pokušaji prekrajanja i crtanja novih državnih granica su najveći izvor zla i nesreće. Uvjerili smo se da takvi pokušaji rezultiraju velikim stradanjima. Naučimo nešto iz naše prošlosti. Umjesto opasnih ideja o promjenama granica okrenimo se ekonomskom razvoju i istinskoj prijateljskoj saradnji”,  poručio je Denis Bećirović iz Skoplja.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.