Gradonačelnica Sarajeva

Tradicionalno novogodišnje druženje s novinarima: Benjamina Karić predstavila rezultate ove godine i najavila projekte za narednu

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić upriličila je tradicionalno novogodišnje druženje s novinarima u sarajevskoj Vijećnici gdje je sumirala ono što je urađeno u 2023. godini, ali i najavila projekte koje imaju u planu realizovati tokom naredne godine.

Istakla je da i pored skromnih nadležnosti i budžetskih sredstava, svakodnevno predano rade, vođeni energijom i ljubavlju prema ovom gradu.

“Naš motiv je i beskrajna podrška naših sugrađanki i sugrađana, uvaženih gradskih vijećnica i vijećnika, sjajnih ljudi iz Gradskog vijeća, domaćih i stranih partnera”, kazala je Karić.

Predstavila je ključne projekte i aktivnosti u 2023.

“Centar bh. prijestolnice zablistao je novim sjajem. Nove fasade na vrijednim arhitektonskim zdanjima, naše Sarajevo je učinilo još ljepšim, urednijim i privlačnijim. Nastavljajući projekat započet prošle godine, u ovoj 2023. restaurirali smo fasade na devet objekata u Titovoj, Kaptolu, Pruščakovoj i Safvet-bega Bašagića. Trenutno se izvode radovi na fasadi Belediji i zgrade u ulici Brodac”, istakla je Karić.

Sa ovim projektima nastavljaju i naredne godine.

“Sa odabirom izvođača radova, krećemo sa revitalizacijom Gospođicine kuće. Naredne godine očekuju nas radovi i na fasadi nekadašnjeg JAT-ovog nebodera, Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti na Drveniji, i u ulicama Kaptol, Mula Mustafe Bašeskije, Kulina bana, Radićevoj i Jadranskoj”, kazala je Karić.

Istovremeno rade i na izradi projekta za restauraciju fasada na Marijinom Dvoru, Zelenih beretki i u Titovoj. Podsjetila je da je Sarajevo u ovoj godini dobilo spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Karić je naglasila da je neupitna njihova posvećenost obnovi starih i izgradnji novih dječijih igrališta i vrtića.

Uredili su dječija igrališta u Aleji lipa u Hrasnom i u ul. Gradačačka. U ovoj godini će oplemeniti i dva nova prostora za mališane, u sklopu MZ “Medrese” i u ul. Antuna Branka Šimića.

“Rekonstrukcijom potpuno devastiranih vrtića ‘Kolibri’ u Kolodvorskoj, ‘Agan Bostandžić’ na Širokači i poslovnog prostora na Dobrinji, nakon tri decenije, konačno ćemo ih vratiti djeci. Želim naglasiti da ukupna vrijednost projekta obnove vrtića ‘Kolibri’ je 2.800.000 KM, od čega Grad Sarajevo izdvaja 1.750.000 KM, a dobivanjem građevinske dozvole od Općine Stari Grad, stečeni su uslovi da startaju radovi i na rekonstrukciji vrtića ‘Agan Bostandžić’. Ovi projekti su još jedan primjer odlične saradnje Grada Sarajeva sa Kantonom i gradskim općinama i potvrda svega toga kako treba zajedno da radimo za dobro svih nas, a pogotovo najmlađih”, izjavila je gradonačelnica Sarajeva.

Projekat održavanja i izgradnje biciklističkih staza je izazovan i motivirajući s obzirom na sve veći broj biciklista u gradu.

“Ujedno, promovišemo zelene, ekološke politike i podstičemo urbanu mobilnost naših građana. U ovoj godini, završeni su radovi na biciklističkoj stazi duž ul. Zmaja od Bosne, a u toku su radovi u Aleji lipa. Biciklistička staza će prolaziti preko novog pješačkog mosta službenog naziva ‘Paper bridge’ u Bihaćkoj ulici kod DZ ‘Omer Maslić’, čiji je početak gradnje planiran u 2024. U saradnji sa Općinom Novi Grad realizovat ćemo projekat iluminacije fasade RTV doma. Privodimo kraju jedan od značajnih infrastrukturnih projekata – izgradnju kanalizacionog sistema na Trebeviću, a realizovan je i trogodišnji projekat pjeskarenja kamenih zidova Miljacke na potezu od Bentbaše do mosta Čobanija”, pojasnila je Karić.

Dotakla se i Astronomske opservatorije Trebević navodeći da je to jedan od onih projekata koji zahtijevaju opsežnu proceduru.

“Urađeni elaborati pokazali su da je projekt vrijedan ulaganja javnog novca i predstavlja perspektivan znanstveni i turistički potencijal. Dosta je vremena utrošeno na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa; završen je idejni projekat; a nedavno smo sa načelnikom Općine Stari Grad gdin. Irfanom Čengićem dogovorili saradnju na rekonstrukciji tvrđave Bistrik na Trebeviću, kao bitnog dijela Astronomske opservatorije. Grad Sarajevo i Stari Grad u narednom periodu zajedno planiraju realizaciju projekta View point vidikovca na Špicastoj stijeni i novu adrenalinsku atrakciju – zip line”, istakla je Karić.

U oktobru je, uz podršku prijatelja iz Italije, Delegacije EU u BiH, Kantona Sarajevo i Općine Novo Sarajevo, održana završna prezentacija projekta Muzeja ARS AEVI.

“Uspješno završavamo ključne faze pred njegovu izgradnju, na koju čekamo već tri decenije. I u ovoj godini značajno smo podržali kulturu, obrazovanje i sport, čime želimo doprinijeti još jačoj afirmaciji Sarajeva kao kulturnog, obrazovnog i sportskog centra BiH. Sportisti i umjetnici su najbolji bh. ambasadori i zato zaslužuju našu bezrezervnu podršku. Dodijelili smo i 341 stipendiju sarajevskim srednjoškolcima”, pojasnila je Karić.

Nastavili su pomagati i biti prijatelj i partner starijim osobama, djeci, ugroženim, bolesnim, invalidima, našim braniocima, narodnim kuhinjama, obrtnicima, vjerskim zajednicama i crkvama, nacionalnim društvima…

– Međunarodna saradnja ogroman potencijal –

Smatra da je međunarodna saradnja ogroman potencijal i pokretač mnogih pozitivnih procesa.

“Provođenjem novih politika za mandata ove gradske administracije, Sarajevo je postalo još otvoreniji grad, snažan i iskren partner gradonačelnicima, ambasadorima, premijerima, državnicima, čelnicima referentnih međunarodnih organizacija. Vratili smo ga na mapu evropskih i svjetskih prijestolnica. U ovoj godini od Washingtona, New Yorka, Anapolisa, preko Kaira, Rima, Beča, Brisela, Kijeva, Sofije, Strazburga, Atine, Istanbula, Sanliurfe, Izmira, do Podgorice, Ljubljane, Skoplja, Zagreba, Novog Pazara, Bara. Podigli smo njegov ugled, osnažili međugradske veze, što je svakako značajno za dobar imidž naše domovine i njeno bolje pozicioniranje u svijetu”, navela je Karić.

Ove godine obilježili su 50 godina bratskih veza sa Friedrichshafenom i deset godina sa Pulom. Naredne godine slave tri decenije prijateljstva sa Ankarom i Venecijom.

“Godina 2023. bila je posebno intenzivna u segmentu korištenja EU fondova. U ovoj godini smo iz raznih međunarodnih fondova povukli tri miliona KM, što sa 2,4 miliona iz protekle dvije, iznosi ukupno 5,4 miliona KM. Sa svakim projektom s kojim apliciramo, planiraju se i realiziraju aktivnosti koje unapređuju neki segment života u našem gradu: urbana mobilnost, zaštita okoliša, unapređenje procesa obrazovanja, održivi razvoj, smart city, saradnja sa dijasporom, kultura, upravljanje otpadom, energetska efikasnost…”, istakla je Karić.

– Doček Nove godine –

Istakla je da planiranom dinamikom teku pripreme za javni doček Nove godine ispred Vječne vatre nastupom “Crvene jabuke”, “Zabranjenog pušenja”, “Bombaj štampe” i Lake i Lele.

“Sigurna sam da će Sarajevo opet biti epicentar odličnog provoda. Svi su dobrodošli na sarajevski dernek, kao i u posjetu gradu koji ima zaista šta ponuditi. Dođite da zajedno pravimo nove lijepe uspomene. Ova predivna ‘Sarajevska priča’ bit će sjajan uvod u obilježavanje 40 godina od održavanja Sarajevske olimpijade, što predstavlja jedno od najvažnijih poglavlja u bogatoj historiji glavnog grada BiH”, poručila je Karić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.