Saša Magazinović na Političkoj školi Vijeća Evrope

Teška riječ političara završi kao kamen na glavi povratnika

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH i poslanik u Parlamentu BiH, jedan je od panelista na prvom modulu ovogodišnje Političke škole Vijeća Evrope koja okuplja mlade ljude iz političkih stranaka, medija i nevladinog sektora.

Magazinović je, zajedno sa Branislavom Borenovićem, predsjednikom PDP, govorio na temu „Kultura dijaloga u politici“. U svom izlaganju je sa polaznicima škole podijelio svoje iskustvo, govoreći o kulturi dijaloga i demokratskim procesima unutar političkih stranaka, kao i unutar zakonodavnih tijela u Bosni i Hercegovini, naglasivši da je govor mržnje u kritičnim količinama prisutan u BiH. On je izrekao tvrdnju da, iako se ne može reći da u tome prednjače političari, sa sigurnošću se može tvrditi da upravo političari podižući tenzije stvaraju ambijent gdje se govor mržnje pojavljuje u najekstremnijem obliku.

Govoreći o društvenoj odgovornosti i uticaju političara na kreiranje javnog mnijenja, Magazinović je istakao da političari često toga nisu ili ne žele biti svjesni, kada u javnosti koriste teške riječi i zapaljivu retoriku. Kazao je da je vrlo čest slučaj da nakon razmjene teških riječi u javnosti oni odu zajedno na kafu ne shvatajući da svaka teška riječ izgovorena u parlamentu, završi kao kamen na glavi povratnika negdje u BiH.

U svom uvodnom izlaganju, a i kroz odgovore na brojna postavljena pitanja, Magazinović se dotakao i teme sankcionisanja govora mržnje na internetu i borbe protiv cyber kriminala kroz unaprijeđenje postojeće legislative i ispunjavanju međunarodnih obaveza BiH, o čemu je na njegovu inicijativu raspravljao Parlament BiH. On smatra da je Parlament prepoznao značaj ove teme i odgovorno reagovao prihvatajući da se ozbiljno bavi ovim velikim društvenim problemom, te je rekao da očekuje da Vijeće ministara pokaže odgovornost i ispuni sve ono što im je Parlament BiH svojim zaključcima dao kao zadatak.

Na koncu, govoreći o promociji kulture dijaloga i promociji vrijednost civilizirane komunikacije u javnosti, kao i borbe protiv govora mržnje, pored političara koji imaju važnu ulogu, ulogu medija je ocijenio krucijalnom, te je ovu priliku iskoristio da pozove medije da svjesni svoje društvene odgovornosti pomognu u borbi protiv govora mržnje u bosanskohercegovačkom društvu i odbiju svaki pokušaj njihove zloupotrebe u ove svrhe.