Nedžad Merdan, vijećnik SDP BiH u Općinskom vijeću Čapljina

Termin „solidarnost“ je nepoznat pojam za Vladu FBiH

Solidarnost predstavlja dobrovoljnu socijalnu koheziju, to jeste spremnost da se pomogne i dijeli međusobna podrška unutar grupe ljudi. Ova i ovakva Vlada FBiH nikada nije pokazivala solidarnost prema svojim rezidentima, te prema najugroženijim skupinama ljudi, a to je postalo posebno problematično u vremenu pandemije koronavirusa, a kao pogubno će se pokazati u vremenu post pandemije.

Koliko je ova Vlada ustvari kompetentna, odnosno nekompetenta, najbolje govori činjenica da je Federacija Bosne i Hercegovine posljedna reagovala ekonomskim mjerama sadržanim u Korona zakonu od svih Vlada i država u okruženju, ali i šire. Takva nepravovremena reakcija je za posljedicu imala veliku neizvjesnost među poslodavcima i radnicima što je dovelo do velikog broja smanjena radnih mjesta, i to u iznosu od 28 000.

Ni tako dug vremenski period nije bio dovoljan Vladi FBiH da napiše kvalitetan „Korona zakon“, budući da su u isti ugradili tek 14 članova koji omogućavaju tek pasivno djelovanje na posljedice pandemije na ekonomiju, a o neozbiljnosti rada najbolje govori činjenica da je vladajuća većina na svoj prijedlog zakona imala čak 12 amandmana. S druge strane, SDP je imao 25 amandmana na „Korona zakon“, čijim bi se usvajanjem osigurala stabilnost fondova, sigurnost penzija, zagarantovani minimalni dohodak radnika, te jednokratna pomoć nezaposlenima. Naravno, po već ustaljenom običaju, svi amandmani koji dolaze od SDP-a permanentno budu odbijeni, ne zbog njihove neprovodivosti ili iracionalnosti nego zbog činjenice da ih predlaže partija koja je već duže vrijeme jedini korektiv retrogradnim strankama na vlasti i kao takva predstavlja jedinu opasnost po vladajuće u nekoj kratkoročnoj ili srednjoročnoj budućnosti.

Opšti utisak nakon usvajanja „Korona zakona“ i nakon vremena pandemije, koja je očito na izmaku je da su prava radnika dodatno derogirana. Subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja služi Vladi isključivo da vrti svoj novac iz jednog džepa u drugi, to jest iz budžeta u fondove, te na taj način održi kakav takav socijalni mir.

Stvarnog efekta na radnike koji je prijeko potreban u vremenu koje dolazi jednostavno nema. Krizom koja je nastupila, ali i onom koja tek dolazi, jesu pogođeni poslodavci, ali isto tako najviše su pogođeni nezaposleni koji su izgubili svaku šansu da u narednom periodu budu zaposleni zbog efekata krize.

Ta kategorija stanovništa se morala naći u „Korona zakonu“ što je SDP kroz svoj amandman i predlagao jer za mnoge ljude iz te kategorije predstojeće vrijeme, zašto to ne reći, donosi još veću neizvjesnost, a vjerovatno i glad. I najveći ekonomski laici znaju da bi jednokratna pomoć nezaposlenim vrlo brzo završila u cirkulaciji ekonomije, budući da bi ta kategorija stanovništa predominantno dobijena sredstva utrošila u osnovne životne potrepštine, te tako taj novac upumpala u poreski sistem od kojeg bi korist imali i poslodavci i Vlada kroz punjenje svog budžeta. Očigledno, sit gladnog ne razumije.

Dakle, Vlada FBiH prethodni period nije iskoristila za spašavanje ekonomije i osiguravanje minimuma za najosjetljivije kategorije stanovništva, ali je zato taj period obilovao aferama, korupcijom i netransparentnim trošenjem budžetskog novca, koji je faktično novac građana. Od takvih rabota, naravno, uvijek korist imaju ljudi bliski vrhuškama stranaka korumpirane vlasti, a u prvom redu se tu misli na Stranku demokratske akcije (SDA) koja ima toliko afera u samo par mjeseci da one nisu lako pamtljive prosječnom stanovniku.

Umjesto da u svijet ode poruka kako smo konačno zreli da se suočimo sa svim problemima koji nas mogu zadesiti, vladajuća garnitura se pobrinula da nas još jednom obruka pred očima svjetske javnosti budući da je najpoznatija afera, ona o respiratorima, doprijela čak do prestižnog svjetskog časopisa „The New York Times“. Međutim, to ne treba da nas čudi, kada tako velika investicija od preko 10 miliona KM, praktički nema nikakav efekat ni na ekonomski, ni na zdravstveni sistem jer respiratori još čekaju neotpakovani zbog istrage o malverzacijama pri nabavi istih. Premijer FBiH, Fadil Novalić, je pohitao na aerodrom da se pohvali kako je njegova Vlada učinila velik korak u zaustavljanju pandemije, a samo jedan dan poslije toga u gostovanju na javnom servisu se ogradio od cjelokupne nabavke tvrdeći da to nije u njegovoj nadležnosti i kako on nema informacija, iako je dan prije imao.

Dobra politika možda ne može donijeti sreću njenom stanovništvu, ali može iskorijeniti siromaštvo. Ova aktualna politika Vlade FBiH nosi sa sobom mnogo nesreće po svoje stanovništvo i gura ga u sve veće siromaštvo i glad.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu