Adnan Šteta

Tematska sjednica o GRAS-u krajem oktobra

Na nastavku današnje sjednice Skupštine KS premijer KS Edin Forto povukao je tačku Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo-skraćeni postupak; iz tehničkih razloga.

Usvojen je Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o inspekcijama Kantona Sarajevo- skraćeni postupak.

Ministar saobraćaja Adnan Šteta predstavio je Nacrt Zakona o javnom prijevozu putnika u Kantonu Sarajevo.

Zastupnike je zanimalo da li usvajanje ovog zakona stvara pretpostavke za odlazak Grasa u stečaj kao i šta je sa zaposlenicima Grasa koji su stekli uvjete za penziju a nisu im izmirene obaveze i ne mogu ostvariti penziju.

“Postavljamo jasne uslove za operatere koji će vršiti prijevoz. Odlazak Grasa u stečaj je zasebna tema, i vjerujem da ćemo već na narednoj Skupštini imati temu samo GRAS i diskutovati o načinu javnog prijevoza. Ovaj nacrt zakona ne znači odlazak Grasa u stečaj”, kazao je Šteta.

Ministar je najavio osnivanje direkcije ili agencije za javni prijevoz koja će se baviti i tarifnim sistemom i naplatom karata.

“Promijenit će se tarifni sistem. Neće raditi nikakva privatna firma već kroz Ministarstvo odnosno tu direkciju ili agenciju. Imamo problem zbrinjavanja uposlenika GRAS-a koji trebaju u penziju. Bilo kakve radnje u kojoj bi određeni ljudi bili višak će podrazumijevati zbrinjavanje radnika. Neće otići niko u penziju a da nema uplaćen penzijski staž”, kazao je Šteta.

Javna rasprava o Nacrtu zakona trajat će 60 dana.

“Mi od Sarajeva pravimo evropsku prijestonicu. I ne može javni prijevoz stati u 12 sati. Radno vrijeme se može u okviru ovog zakona produžiti”, kazao je ministar saobraćaja.

nap.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.