I do tri godine zatvora za negiranje genocida

Tekst Prijedloga zakona o zabrani javnog poricanja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja zločina genocida i zločina protiv čovječnosti

Javni službenici u BiH koji budu manipulirali genocidom, ratnim zločinima, te činjenicama koje je sud već presudio, a oni ih osporavaju mogli bi biti kažnjeni i kaznom zatvora do tri godine, ukoliko se usvoji Prijedlog zakona o zabrani poricanja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti koji je Klub SDP-a u PS BiH jučer uputio u parlamentarnu proceduru.

Napominju, Zakon se ne tiče nijedne etničke skupine pojedinačno.

Zakon u potpunosti poštuje sve nevine žrtve u BiH, teži izgradnji društva pravde, istine i mira, promovira ambijent sigurnosti i slobode za sve građane BiH, te služi prevenciji zločina genocida.

„Jako je važno u BiH, posebno u BiH da spriječimo poricanje genocida. Poricanje genocida je ustvari posljednja faza u izvršenju jednog genocida“, istaknuo je Denis Bećirević, zastupnik SDP BiH u PS BiH.

U zakonodavstvima velikog broja zemalja EU postoji inkriminacija poricanja holokausta i zločina genocida. Iz SDP BiH napominju da bi se predloženim Zakonom spriječila količina mržnje u javnom prostoru.

„Ovaj zakon nije pravljen ni za koga, ni protiv koga i ne odnosi se ni na koga pojedinačno, niti na bilo koju etničku grupu. Ovo je zakon koji ima za cilj dekontaminaciju javnog prostora od govora mržnje u BiH“, rekao je Saša Magazinović, zastupnik SDP BiH u PS BiH.

Zakon je u skladu i sa novim pristupom EU prema BiH. Također, predviđa i kazne za one koji manipulišu genocidom i ratnim zločinima. Kazna zatvora u trajanju do 3 godine ili novčana kazna između 1000 KM i 10.000 KM, te nešto rigoroznije za one koji krivično djelo učine u svojstvu javnog službenika gdje se propisuje kazna zatvora od 6 mjeseci do 3 godine, ili novčana kazna od 5000 KM do 10.000 KM.

Tekst zakona možete pogledati ovdje: Prijedlog zakona o negiranju genocida

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.