KO SDP BiH USK

Tačka, zarez, i povrijeđena sujeta

Da privreda i politika ne trebaju imati nikakvih dodirnih tačaka pokazuje skandal nastao  nakon regionalne konferencije Biznis plus, održane u Bihaću, na  kojoj  se govorilo o evropskim integracijama i fondovima, poslovnom povezivanju i zajedničkim projektima.

Uglavnom, na onako sjajan i prijeko potreban poslovni skup poduzetnih ljudi, uz podršku domaćih i međunarodnih zvaničnika, bačena je nepotrebna ljaga koja  će sigurno imati negativne odjeke u poslovnom svijetu.

Razloge je najbolje objasnila direktorica projekta Biznis plus prof.dr. Svetlana Cenić,  upozorivši da vlasti koje sebi prave medije za odbranu ”nepogrešivosti” lika i (ne)djela premijera, često naprave nepopravljivu štetu.

A šteta nastupa kada se ne razumije suština, i kada  tačka i zarez, revanšizam ili pogrešna najava postaju najvažnija stvar.

Da premijer razumije suštinu, misli dobro i zna šta su razvojni prioriteti, nikad ne bi nezakonito smjenio uspješnog direktora Razvojne agencije USK, koji je za samo dvije godine osigurao 5 miliona KM nepovratnih sredstava iz EU i drugih dostupnih fondova, koja su usmjerena  u pokretanje niza procesa vezanih za strateški pristup razvoju, privlačenje investitora i direktne podrške investitorima.

Na svaku marku koju je USK uložio u ovu Razvojnu agenciju, osigurano je 12 KM sredstava iz EU za investicije, izgradnju infrastrukture, podršku privrednicima.

Ova agencija je u samo dvije godine podržala preko 79 preduzeća i doprinijela kreiranju 173 radna mjesta.

Osigurana su sredstva za razvoj poslovne infrastrukture u Bosanskoj Krupi i obnovu turističke infrastrukture u Bihaću.

Jedan od takvih projekata vrijedan preko 300.000 EUR, u okviru kojeg je posredstvom Razvojne agencije izvršena obnova starog grada Sokolac, premijer je iskoristio da se šepuri pred kamerama.

Na žalost, za aktuelnog premijera sposobnost i stručnost nemaju nikakvo značenje. Njegovim dolaskom, postavljeni su na čelo Razvojne agencije politički podobni ljudi, koji će tu biti dok ne potroše novac koji je već osiguran i doznačen iz EU fondova i onda se preseliti na budžetske jasle, a od Razvojne agencije i razvoja općenito neće biti ništa, jer do danas nisu ugovorili niti jednu marku iz fondova EU, a tekuće projekte doveli su pred propast.

Tako je to kada, povrijeđena sujeta, tačka i zarez postaju važniji od suštine, a premijersko-propagandni mediji veličaju lik i (ne)djelo premijera kojeg bez pokrića proglašavaju reformistom, a uništene pozitivne procese uspjehom.

Radi ovakve politike, možemo očekivati da će investitori u širokom luku zaobilaziti USK jer poslovni svijet ne prihvata da je navodni ”ugled” premijera važniji od ekonomskog napretka i dobrobiti građana USK.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.