Magazinović

Svima je jasno da Krim nije Republika Srpska

Magazinović navodi da nije nevažno spomenuti činjenicu da Predsjedništvo BiH nema precizan i jedinstven stav o odnosima u Ukrajini, što umnogome otežava položaj naše države na međunarodnom planu i “na to nam je u nekoliko navrata skrenuta pažnja”

Slika

Proljetno zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) sigurno će biti obilježeno događajima u Ukrajini kao glavnom temom, ali u Vijeću Evrope, u kontekstu dešavanja u Ukrajini, niko ne povlači paralelu s BiH.

Ovo je u izjavi za Fenu iz Strazbura naglasio član delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSVE Saša Magazinović.

Naveo je da je već ranije iznosio stav da je Ukrajina punopravna članica UN-a i suverena država, a njeni narodi imaju pravo da svoju budućnost definiraju samostalno, u demokratskom dijalogu. To je stav koji se u BiH mogao mnogo puta čuti.

– Što se tiče ruske uloge, a slobodan sam reći i odgovornosti za posljednje događaje na Krimu, ona neupitno postoji. Taj problem se također može riješiti samo dijalogom. Ako nekoga isključite iz dijaloga, veoma teško je očekivati rješenje – rekao je Magazinović, dodajući kako je upravo ovo stav koji se može najčešće čuti kada je u pitanju eventualno sankcioniranje ruske delegacije.

Međutim, kako će se Vijeće Evrope odrediti o pitanju dešavanja u Ukrajini bit će poznato u srijedu kada će poslijepodne biti održana debata po hitnoj procesduri, dok će u četvrtak ujutro Parlamentarna skupština Vijeća Evrope raspravljati o daljnjem učešću ruske delegacije.

Magazinović navodi da nije nevažno spomenuti činjenicu da Predsjedništvo BiH nema precizan i jedinstven stav o odnosima u Ukrajini, što umnogome otežava položaj naše države na međunarodnom planu i "na to nam je u nekoliko navrata skrenuta pažnja".

Ono što je također važno reći je da u Vijeću Evrope, u kontekstu događaja u Ukrajini, niko ne povlači paralelu s BiH.

– Svima je jasno da Krim nije Republika Srpska, kao i da BiH nije Ukrajina. Bosanskohercegovački predizborni folklor u Vijeću Evrope niko ne shvata ozbiljno, kao što ne shvataju ni političare koji na taj način manipuliraju ljudima – zaključio je Magazinović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.