Damir Mašić za Fenu

Sviđalo se to nekom ili ne, obrazovanje ne može ostati kantonalna nadležnost

Naglašava da je nezaposlenost pokazatelj mnogo šireg problema koji u biti jeste zastoj u bh. ekonomiji uzrokovan nepostojanjem jedinstvene ekonomske strategije na državnom nivou s konkretnim akcionim planom za unapređenje ekonomskog razvoja

SlikaNosilac liste Socijaldemokratske partije BiH za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, Izborna jedinica 11, Damir Mašić kazao je u razgovoru za Agenciju Fena da čekuje da će prethodni angažman biti prepoznat i vrednovan. Vjeruje da se iskren i pošten pristup radu cijeni i kao takav nagrađuje.

Ukoliko bude izabran u Parlament Federacije BiH, kazao je da neće "mijenjati kurs“.

– Doprinijet ću kako na polju efikasnosti, tako i na polju efektivnosti u radu Parlamenta FBiH. Kao zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH u prethodnim sazivima, i prije nego sam angažman u zakonodavnoj zamijenio angažmanom u izvršnoj vlasti, radio sam u korist običnog čovjeka u našoj zemlji. Naročito su me zanimala pitanja iz oblasti obrazovanja. Obrazovanje bi za temeljni zadatak trebalo imati izgradnju i izvođenje kadrova koji svojim znanjem i kompetencijama trebaju graditi društvo znanja po evropskim standardima i za potrebe 21. stoljeća – kazao je Mašić.

Po njegovim riječima, u našoj je zemlji obrazovanje, nažalost, svedeno na potrebe i interese političkih opredjeljenja koje, umjesto da grade „škole po mjeri djeteta“ forsiraju i dalje aparthejdski koncept „dviju škola pod jednim krovom“, ne omogućavaju djeci ostvarivanje elementarnih prava (da jezik nazivaju kako žele i kao takvog ga izučavaju u manjem bh. entitetu) itd.

– O problemima na tom polju moglo bi se govoriti mnogo, ali treba, prije svega, potcrtati njihov uzrok – fragmentiranost obrazovnog sistema po principu obrnute piramide. Umjesto da država ima najveće ovlasti u ovoj oblasti, data joj je koordinirajuća uloga. Umjesto toga, o budućnosti mladih u našoj zemlji odlučuje entitetsko ministarstvo u manjem bh. entitetu i 10 kantonalnih u FBiH. Treba tome stati ukraj i dati obrazovanju mjesto koje mu pripada. Sviđalo se to kome ili ne obrazovanje, kao i zdravstvo i policija ne mogu ostati kantonalna nadležnost u Federaciji BiH. Dakle, obrazovna politika treba se donositi na najvišem nivou – istakao je Mašić.

Naglašava da je nezaposlenost pokazatelj mnogo šireg problema koji u biti jeste zastoj u bh. ekonomiji uzrokovan nepostojanjem jedinstvene ekonomske strategije na državnom nivou s konkretnim akcionim planom za unapređenje ekonomskog razvoja.

– Jedino kroz takav pristup može se raditi na smanjenju stope nezaposlenosti. Formalna stopa nezaposlenosti također je indikator ne samo ekonomskog zastoja nego i teške socijalne situacije u BiH. Mi smo kroz pokretanje javnih radova pružili veliki doprinos unapređenju ekonomske aktivnosti, a time i direktno smanjenju nezaposlenosti. Međutim, sigurno se može više – kaže Mašić.

Po njegovom mišljenju, po ko zna koji put nalazimo se na nekoj vrsti prekretnice kako u ekonomskom smislu, tako i u pogledu očuvanja i izgradnje moderne bh. države te je stoga od presudnog značaja da nastavimo u tom smjeru uz jedinstvo svih snaga i političkih faktora koji svoj angažman temelje na ovim vrijednostima.

Mašić kaže da je SDP Bosna i Hercegovina u malom.

– Najveća smo multietnička partija u zemlji. Za nas je važan svaki pojedinac. Odgovorni smo i tu svoju odgovornost dokazujemo tako što smo jedini koji su spremni podnijeti račune za sve što je za prethodne tri i po godine urađeno. Dakle, mi u SDP-u se ne skrivamo iza novih obećanja. Mi radimo i imamo vidljive rezultate. To je odgovoran pristup prema građanima koji su nam dali svoje povjerenje na prošlim izborima – naglašava.

Kaže da, „nisu samo kilometri autoputa povećani, u svakom segmentu koji smo vodili napravljen je iskorak. Donesen je set zakona o borbi protiv korupcije i nelegalno stečene imovine, povećana je esencijalna lista lijekova, povećane penzije dva puta po pet posto, vraćen kompletan dug od 150 miliona KM prema boračkoj populaciji“.

– U resoru koji sam vodio bio je niz projekata koji su u postojećoj društveno – ekonomskoj situaciji ocijenjeni kao dobrodošli i poželjni. Uspostavljen je novi – transparentniji sistem udžbeničke politike u FBiH: jedan udžbenik – jedan predmet – jedan razred. Osigurali smo besplatne udžbenike za svu djecu u stanju socijalne potrebe u FBiH. U okviru programa „Znanjem u budućnost“ osigurali smo nagrade za 350 učenika za  rezultate na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima znanja. Finansijske nagrade smo, također, izdvojili za više od 250 učenika osnovaca i srednjoškolaca romske nacionalnosti. Ukazali smo na važnost nastavničke profesije te smo u okviru „Dana nastavnika“ dodijelili nagrade za više od 100 prosvjetnih radnika za poseban doprinos u odgojno-obrazovnom radu u predškolskim ustanovama te osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH – kaže Mašić.

Za rekonstrukciju, opremanje i modernizaciju odgojno-obrazovnih ustanova, naglašava Mašić, osigurali smo 3.000.000 KM.

– Da se može bolje, poštenije, odgovornije i transparentnije, dokazao je i revizorski izvještaj kojim je naša raspodjela budžetskih sredstava i prvi put, a i dvije godine zaredom ocijenjena kao pozitivna. Dakle, jedina smo federalna institucija koja je ikada dobila takvu ocjenu. To je odgovoran pristup poslu i to je način da se opravda ukazano povjerenje – naglašava Mašić.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.