Nermin Nikšić

Svi su za rješavanje Izbornog zakona, ali HDZ želi povratak u srednji vijek

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić u razgovoru za Vijesti.ba ocjenjuje da je pohvalan angažman Delegacije EU i Ambasade SAD-a na izmjenama Izbornog zakona BiH. Navodi da domaći političari imaju nekoliko varijanti za rješavanje ovog pitanja, te da se predstavnici međunarodne zajednice vrte oko određenog rješenja. Međutim, obećali smo da nećemo u javnosti govoriti o konkretnim rješenjima dok to ne bude prezentovano i drugim političkim partijama, ističe Nikšić.

– Delegacija EU i Ambasada SAD-a vode aktivne razgovore sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH. Očekujete li da će ova diplomatska ofanziva u konačnici rezultirati izmjenama Izbornog zakona BiH?

NIKŠIĆ: Prije svega, smatram da je pohvalno što su se oni ukljkučili i što daju puni doprinos tražeći rješenja. Nedavno sam zajedno sa predsjednicima SDA i DF-a Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem bio na sastanku u rezidenciji američke ambasadorice Morin Kormak, a razgovoru je prisustvovao i šef Delegacije EU Lars Gunar Vigemark. Zajedno sa njihovim ekspertima i predstavnicima naših političkih partija razgovarali smo o mogućim rješenjima, koja bi mogla biti prihvatljiva za sve političke partije.
Tada smo svi, dakle predstavnici SDP-a, SDA i DF-a, iznijeli svoje stavove i iskazali spremnost da budemo dio rješenja koje će podrazumijevati kompromis svih strana, a ne ispunjavanje bilo čijih želja i ambicija da kroz izmjene Izbornog zakona uvede nove etničke podjele i diskriminacije, posebno u FBiH, te da se zabetoniraju pozicije da neke političke partije, zbog svoje nacionalne pripadnosti, uvijek budu dio vlada na svim nivoima.

– Imaju li predstavnici međunarodne zajednice konkretne prijedloge izmjena Izbornog zakona?

NIKŠIĆ: Domaće političke partije imaju nekoliko varijanti, a predstavnici međunarodne zajednice se, uslovno rečeno, vrte oko određenog rješenja. Međutim, obećali smo da nećemo u javnosti govoriti o konkretnim rješenjima dok to ne bude prezentovano i drugim političkim partijama. Stoga ne bi bilo korektno da ja budem prvi koji će prekršiti taj dogovor.

– Šta je crvena linija ispod koje SDP BiH neće ići kada je u pitanju izmjena izbornog zakonodavstva?

NIKŠIĆ: Nećemo pristati ni na kakvo rješenje koje će biti u suprotnosti sa Ustavom FBiH i koje će uvoditi nove diskriminacije u odnosu i na presude Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasburu.

– Kako tumačite izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je spreman prihvatiti rješenja koja HDZ BiH eventualno dogovori sa građanskim strankama?

NIKŠIĆ: To je Izetbegovićevo opravdanje i pokušaj pokazivanja kooperativnosti prema predstavnicima međunarodne zajednice. Poznato je da mi nismo učestvovali ni u kakvim razgovorima i pregovorima sa HDZ-om BiH. Učestvujemo u razgovorima u kojima učestvuju sve političke partije, pa i SDA i HDZ BiH, ili pak kada je riječ o sastancima poput onoga u rezidenciji američke ambasadorice sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Jedina stranka koja je direktno pregovarala sa HDZ-om bila je SDA. Možda bi bilo u redu da zvanično kažu šta su dogovorili, ako su išta dogovorili. Svi smo bili svjedoci da su ljudi iz HDZ-a nekoliko puta govorili kako su se dogovorili sa SDA, ali da je SDA odustala od dogovora kada je dogovor naišao na nepodijeljenu osudu javnosti BiH. To je bila priča o tome da Mostaru bude dvije opštine i dvije izborne jedinice u FBiH.

– Potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto za Vijesti.ba je kazala kako očekuje da će Delegacija EU i Ambasada SAD-a snažnije stati iza provođenja odluka Ustavnog suda BiH. Kako je istakla, to bi bilo u interesu BiH i ukoliko međunarodni predstavnici budu stali na tim principima, onda se može očekivati rješenje za Izborni zakon.

NIKŠIĆ: Činjenica je da predstavnici međunarodne zajednice traže provođenje odluke Ustavnog suda, a to je nešto što SDP BiH ne spori. Za nas takođe nema nikakve dileme da se mora provesti odluka Ustavnog suda u granicama kako je to rečeno u odluci ove pravosudne institucije, odnosno da svi mogu biti kandidati, ali da se nikome ne garantuje izbor.
Mislim da se to postiže upravo prijedlogom zakona koji su SDP BiH i DF uputili u parlamentarnu proceduru u federalni Parlament. Podjećam da odluka Ustavnog suda govori o tome da je odredba Izbornog zakona BiH kojom se garantuje po jedan zastupnik svakog konstitutivnog naroda iz svake kantonalne skupštine, bez obzira na to da li je izabran u tu kandonalnu skupštinu, u suprotnosti sa Ustavom FBiH.

Međutim, odluka Ustavnog suda govori da se to treba riješiti u okviru Parlamenta, pošto se radi isključivo o pitanju koje se tiče FBiH. Budući da Izborni zakon govori o tome da je Parlament FBiH taj koji treba da riješi pitanje definisanih izbornih jedinica i broja mandata, mi cijenimo da su prijedlogom zakona koji smo poslali u parlamentarnu proceduru implementirani principi te presude, te da prijedlog u potpunosti u skladu sa Izbornim zakonom BiH i Ustavom FBiH.

Očito da HDZ i SDP gledaju različito na provođenje odluke Ustavnog suda. HDZ BiH želi da nas vrati u srednji vijek. Za njih je neshvatljivo i neprihvatljivo da Hrvati mogu glasati za pripadnike nekog drugog naroda. Mi smatramo da takav princip ne postoji niti u jednom demokratskom poretku.

– O zajedničkom nastupu ljevice na oktobarskim izborima mnogo toga rečeno je javnosti u proteklom periodu. Kada ste posljednji put razgovarali sa predsjednikom DF-a Željkom Komšićem? Hoće li ljevica ići zajedno na izborima? DF i GS pozivaju na to.

NIKŠIĆ: Nedavno smo razgovarali, nakon svih ovih inicijativa… Što se tiče SDP-a BiH, mi smo jako opredijeljeni i spremni za to. SDP će ove sedmice inicirati održavanje sastanka i o onome što budemo dogovorili sigurno ćemo blagovremeno izvijestiti javnost.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.