Oružane snage BiH

Svi raspoloživi resursi OSBIH i dalje u funkciji pružanja pomoći stanovništvu

Svi raspoloživi kapaciteti OSBiH su već deveti dan angažirani na poplavljenim područjima i pružaju pomoć ugroženom stanovništvu, a trenutno je to sliv rijeke Save, odnosno općine – Orašje, Odžak, Šamac/Domaljevac, Brčko, Bijeljina…, gdje su i dalje angažirani na evakuaciji ljudi, dostavi hrane, vode i lijekova, te sanaciji nasipa

Slika

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OSBiH) general Senad Mašović danas su u sklopu državne delegacije, koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, u obilasku  ugroženih područja općina Odžak, Vukosavlje, Šamac, Orašje, Brčko i Olovo, koje su zahvaćene poplavama s katastrofalnim posljedicama. 

Kako je za Agenciju Fena kazala glasnogovornica Ministarstva odbrane BiH Uma Sinanović, čelnici odbrambenih struktura BiH su u obilasku spomenutih područja radi uvida u stanje i potrebe lokalnog stanovništva i planiranja daljnje upotrebe resursa OSBiH.

Inače, svi raspoloživi kapaciteti OSBiH su već deveti dan angažirani na poplavljenim područjima i pružaju pomoć ugroženom stanovništvu, a trenutno je to sliv rijeke Save, odnosno općine – Orašje, Odžak, Šamac/Domaljevac, Brčko, Bijeljina…, gdje su i dalje angažirani na evakuaciji ljudi, dostavi hrane, vode i lijekova, te sanaciji nasipa.

Sinanović navodi da su helikopteri OSBiH u pripravnosti za svaki vid intervencije, te da su, paralelno sa spomenutim aktivnostima, pripadnici OSBiH angažirani na sanaciji šteta, odnosno otklanjanja posljedica prirodne nesreće u mjestima kao što su Maglaj, Doboj, Banja Luka, Žepče, Prijedor…, a gdje su uključeni kompletni inžinjerijski kapaciteti OSBiH.

Tamo su, kako navodi, već uključeni i ABHO-timovi za asanaciju terena, kao i sanitetski timovi za DDD-mjere (dezinfekcija, dezinskecija, deratizacija).

Po njenim riječima, treći segment angažmana pripadnika OSBiH odnosi se na utovar, transport i dostavu humanitarne pomoći.

Inače, danas su i dobrovoljci, zaposlenici Ministarstva odbrane BiH, njih 16, u dva kombija otišli na teren radi pružanja pomoći u sanaciji šteta, a što će, kako je planirano, biti nastavljeno svakodnevno, do kraja mjeseca.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.