Denis Bećirović

Svi ministri iz SNSD-a, HDZ-a i SDA u Vijeću ministara su u martu glasali za povećanje plata

Prijedlog zakona o Budžetu Bosne i Hercegovine za 2022. godinu usvojen je i u drugom čitanju u Domu naroda Parlamenta BiH.

Nakon sjednice medijima se obratio delegat Denis Bećirović.

U roku od sedam dana potrebno je provesti sve potrebne akte kako bi se ovo spriječilo. Moram reći da je licemjerno od svih ovih koji dolaze iz vladajućih stranaka, koji upućuju bilo kakve prijedloge, a ovakav budžet je došao jednoglasno i iz Vijeća ministara i iz Predsjedništva BiH. Dakle, sve vladajuće stranke su glasale za ovakav prijedlog koji je danas došao, konkretno u Dom naroda. Osim ovog pitanja, vrlo sam detaljno sam govorio i o drugim aspektima zašto je ovakav budžet neprihvatljiv. Podsjećam vas da sam glasao ‘protiv’ i u drugom čitanju”, rekao je Bećirović.

Novinari su podsjetili na pitanje Vjekoslava Bevande koji je danas rekao na sjednici “zašto niko nije reagovao u martu kada je ovakav prijedlog utvrđen?”

“Ja sam direktno danas pitao i Bevandu i druge u Vijeću ministara i Domu naroda da mi odgovore barem na jedno pitanje. Neka od tih pitanja su bila ko je odgovoran za ovo, zašto kasni budžet, zašto su prekršili sve zakone i sve poslovnike i niko me nije demantovao niti ponudio odgovor.

Šta se događalo, javnost u BiH treba znati. Ovo je odluka o visini osnovice za obračun plate koje je osvojilo Vijeće ministara 30.3 ove godine. Ovdje u članu 2 stoji da se utvrđuje novi iznos od 535 KM, prije toga postojala je oduka iz 2020. godine u kojoj je stajalo 475 KM. Postavlja se pitanje ko je glasao za ovo povećanje. Ja ću vam sada otvoreno reći ko – svi ministri iz SNSD-a, HDZ-a i SDA. Dakle, ovo su činjenice, ovo je zapisnik sa te sjednice Vijeće ministara.

Znate šta stoji u zapisniku – da je gospodin Bevanda otvorio tu tačku dnevnog reda i obrazložio. Ni jedan ministar se nije prijavio za raspravu. Dakle, oni su ovo kao vladajuća koalicija jednoglasno usvojili.

Zato kada mnogi licemjerno o tome govore kako treba uplatiti 500 km za udruženje Pomozi.ba itd., ja samo mogu reći kada pogledam sve ovo ‘dragi bože, pomozi ovom narodu da izdrži sve ove politike i mapulante‘”, zaključio je Bećirović.

Radio Sarajevo

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.