Ministrica obrazovana Jasna Duraković za N1

Svi kantoni u FBiH će dobiti sredstva za refundaciju besplatnih udženika

Problem oko nabavke besplatnih udžbenika u Federaciji BiH je nastao zbog greške u ekonomskom kodu, i ubrzo će biti riješen – uvjeravaju nas iz federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

„Prilikom usvajanja zajedničkog amandmana u januaru mjesecu ove godine, u federalnom parlamentu, došlo je do greške u ekonomskom kodu. Dakle, amandman koji se odnosi na povećan utrošak za nabavku udžbenika za djecu u OŠ od 1. do 5. razreda u čitavoj Federaciji. Desilo se to da ta greška nije ispravljena. Prilikom neusvajanja rebalansa budžeta u julu mjesecu, ostalo je sve na čekanju. I meni je zaista žao da su djeca dovedena u ovu situaciju, ali i roditelji, nastavci. Ta greška će se nadam se, vrlo brzo ispraviti, na način tako što će biti usvojena prilikom rebalansa budžeta koji bi trebao biti na sjednici parlamenta 25. ili 26. septembra. Kada je usvojen ovaj amandman još uvijek je bila stara Vlada, a nova parlamentarna većina koja je ovaj amndman izglasala i prilikom usvajanja budžeta za ovu godinu ta greška je napravljena. Da li namjerno, ili nenamjern o ja zaista to ne znam, želim da vjerujem da nije bila namjerna greška. Međutim svi zajedno smo dovedeni u vrlo nezgodnu situaciju”, rekla je federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković.

Iz federalnog ministarstva obećavaju da će svi vrlo brzo dobiti dobiti udžbenike, polovni će biti zamijenjeni novim. U međuvremenu, navodi da Vlada TK sredstvima za udžbenike plaća zaštitarske firme u vlasništvu političara.

Federalna ministrica nam ove navode nije mogla potvrditi. O uvođenju zaštitara odnosno obezbjeđenja u škole na području TK, obaviještena je.

“To je nešto što je njihov kanton odlučio ja sam se usaglasila s tim, mislim da je to dobra mjera za ovaj trenutak…”, kazala je Duraković.

I djeca iz rubnih dijelova Jablanice vjerovatno vole ići u školu, ali mnoga nemaju kako. Problem prevoza ne rješava se već pet godina.

“Ja sam razgovarala sa opštinskim načelnikom i ustanovljeno je da je to kantonalni nivo odlučivanja, nemam informaciju kako će oni taj problem rješiti… Ali mi ćemo učiniti sve sa naše strane ako postoji mogućnost…”, kazala je Duraković.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.