Sastanak u Vladi FBiH

Svi imaju pravo na mirno izražavanje nezadovoljstva, ali ne i na nasilničko ponašanje

Nikšić je pozvao sve građane da putem dijaloga i snagom argumenata u institucijama sistema razgovaraju o svim problemima koji su evidentni

SlikaPremijer Federacije BiH Nermin Nikšić  večeras je u sjedištu Vlade u Sarajevu  održao hitan sastanak s  najodgovornijim ljudima Vlade Federacije BiH, tri kantona u Federaciji –  Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobojskog, na kojem je temeljito  razmatrana sigurnosna situacija u Federaciji u kontekstu posljednjih  događaja u Tuzli i drugim gradovima.

Na sastanku, kojem su  prisustvovali kantonalni premijeri, federalni i kantonalni ministri  unutarnjih poslova, policijski komesari, direktor Federalne uprave  policije (FUP) i tužitelji  definirani su daljnji koraci i mjere na  uspostavljanju javnog reda i mira.

Federalni premijer Nermin  Nikšić je u izjavi datoj nakon sastanka izrazio žaljenje zbog činjenice  da je jedan policajac tokom nereda zadobio ozbiljne povrede, kao i zbog  svih drugih povrijeđenih građana i službenih osoba, uz očekivanje da će  se brzo oporaviti.

– Želimo naglasiti da pravimo jasnu razliku  između obespravljenih radnika, koji u svojim zahtjevima imaju zajednički  imenitelj i ističu potrebu uvezivanja radnog staža, zdravstvenog  osiguranja i odgovornost onih koji su njihove firme doveli na prosijački  štap i huligana koji ovakvu situaciju koriste za izazivanje anarhije,  razbojništvo, pljačku, te stvaranje haotičnog stanja – kazao je Nikšić,  sublimirajući zaključke sastanka.

Istovremeno, pozvao je sve  građane da putem dijaloga i snagom argumenata u institucijama sistema  razgovaraju o svim problemima koji su evidentni, naglašavajući da se  uništavanjem imovine i sukobima neće doći do riješenja.

Nepodijeljeno  je mišljenje svih sudionika sastanka da svako ima pravo na javno  okupljanje i mirno izražavanje nezadovoljstva i proteste, ali da isto  tako, bez obzira koliko su zahtjevi opravdani, niko nema pravo na  nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti građana i njihove imovine.

Sudionici sastanka su, prema Nikšićevim riječima, zaključili i usaglasili se da je policija dužna u svom radu primjenjivati najviše standarde zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno štititi sigurnost građana i njihove imovine u skladu sa zakonom.

–  Očekujemo da nadležne policijske i tužilačke strukture utvrde  činjenično stanje u vezi sa protestima kao i policijskim odgovorom na te  proteste i pokrenu odgovarajuće postupke utvrđivanja odgovornosti za  nasilničko ponašanje, narušavanje javog reda i mira, napad na službena  lica kao i za, eventualnu, primjenu prekomjerne sile i nezakonito ponašanje policije – upozorio je Nikšić.

Sudionici  sastanka smatraju da građani opravdano iskazuju nezadovoljstvo zbog  neprocesuiranja privatizacijskih pljački i uništavanja desetina preduzeća za što niko nije odgovarao.

U vezi s tim postignut je apsolutni konsenzus da je neophodno angažirati  sve nadležne policijske i pravosudne strukture kako bi se otvorile  istrage i procesuirali odgovorni za privatizacijsku pljačku i privredni  kriminal.

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković fokusirao se  na posljedice spomenutih dešavanja, posebno na segment uzroka i radnji  koje su dovele do nemilih dogašaja koje državu vode u potpunu anarhiju, a  o čemu će nadležne sigurnosne agencije sačiniti cjelovitu analizu.

U  osvrtu na situaciju u Kantonu Sarajevo, Zeljković je kazao kako je  situacija koja je trebala biti izraz podrške i solidarnosti prerasla u  atak na imovinu i ugrožavanje ljudskih života, navodeći da je neophodno  jasno razgraničiti opravdane zahtjeve od onoga što predstavlja anarhiju i  huliganstvo.

Direktor FUP-a Dragan Lukač je ocijenio da je  sigurnosna situacija u Federaciji posljednjim dešavanjima u dobroj mjeri  narušena, naglašavajući da je došlo do veoma ozbiljnog narušavanja  javnog reda i mira, prije svega, na području Tuzle.

Kazao je da  je policija u određenim slučajevima bila prinuđena upotrijebiti sredstva  prinude s obzirom na to da je i sama bila napadnuta, te konstatirao da  se složeno društveno stanje ne može mijenjati nasilnim putem.

Zajednički  je ocijenjeno da za rješavanje svih problema u društvu treba osigurati  demokratsku klimu kako bi građani bili u prilici izboriti se za vlastita  prava, te da su posljednji događaji zorno pokazali da rušilačkim  pohodima, uništavanjem imovine i dovođenjem u opasnost života ništa ne  rješava.

Stoga su apelirali na građane da ne dozvole da emocije  prevladaju nad razumom, potcrtavajući obavezu nadležnih institucija da  djeluju u skladu s načelim pravne države.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.